Top10 zaniklých hospod v Olmu: Do které jste chodili?

Těžko říci, jak je možné, že hostince, které jsou mnohdy pro určitou generaci naprosto klíčové a legendární, pojednou nejsou. V Olomouci takových hospod bylo, a jsou pryč, a nikdy se už nevrátí. Chodili jste do některé z nich?

10. Meteor
Foto: Google maps

Podnik u autobusového nádraží v Olomouci patřil mezi jedny z posledních, kde se dalo takhle večer v hospodě normálně „nažrat“. Jakmile na jaře 2019 skončil, zůstaly už prakticky jenom pivnice, kde se nevaří, anebo „lepší podniky“, kam pravověrný štamgast nepáchne. Hostinec je zbouraný a na jeho místě mělo vyrůst cosi… co do dnešního dne nevyrostlo. Atmosféra fuč, štamgasti fuč, už se to nikdy nevrátí.

9. Koliba
Foto: Google maps

Dnes tudy vedou koleje. Po hostinci ani památky. A přece tu kdysi stával, na parkovišti před hotelem Sigma, a chodilo se tam na guláš z úplně jiného zvířete, než je kráva. Zamáčkněte slzu, ta doba skončila…

8. Depo
Foto: Google maps

Tohle je pro pamětníky devadesátek. Kdo byl mladý později, vůbec neví, o co jde. Podnik pak různě měnil majitele a názvy, v jednu chvíli měl vizuál jakýchsi dalmatinů, pak tam bylo Dance Vibration studio, následně se jmenoval Atom, potom Zona, ale původní slávy se už nikdy nedočkal.

7. Bagetárna ve Ztracené
Foto: Google maps

Přestože nešlo o klasickou hospodu, „superbagetu“ znal v polovině devadesátých let v Olomouci každý. Byla tak veliká, že sníst ji bylo hrdinství. Bylo to v době, kdy ještě nebyl na každém rohu kebab, kydnout se na to dala jenom hořčice nebo kečup, a jak nám lupalo za ušima…

6. Věra na Litovelské
Foto: Google maps

Nefalšovaná atmosféra nonstopu a naprostého pajzlu, ale ruku na srdce – kdo jste šli tehdá dávno nočním městem z flámu a nestavili jste se v noci v jediné hospodě, kde se dalo i v pozdní noční hodinu něco sníst? Všichni. Tak vidíte…

5. D2
Foto: Google maps

Tradiční místo pro afterparty všech hokejových fanoušků po vyhranném zápase Mory a podnik, kam zcela určitě chodily všechny slečny z Pöttingea. Na jeho místě se pak vystřídalo pár pokusů o kavárenskou kulturu, pro místní je to dodneška dédvojka, a vždycky bude.

4. Centrum Martinásek
Foto: Google maps

Není to zase tak dlouho, co nás opustil nejslavnější olomoucký bufáč, a spolu s ním i klasická bufáčová kultura. Kdo neznal sójový guláš za 13,50, jako by v Olomouci nikdy nežil.

3. Dášenka
Foto: Google maps

Hostinec, který měl díky studentům neustále plno, a na volnou židli se musela stát večer fronta. Intelektuální zázemí celé Filosofické fakulty, místo, kde se vlastně dělala sociologie a uměnověda. Později z toho byla M3, ale genius loci už byl pryč.

2. Letadlo
Foto: Mapio

Je zbytečné cokoliv dodávat. Chátrající podnik ustoupil před jedenácti lety stěvbě parkovacího domu nové multifunkční arény, která dodnes nestojí a stát ani nikdy nebude. Jinde dělá letadlo parádu, a Olomouc přišla o trefpunkt. Dále tomu šlendriánu no comment.

1. Ranč
Foto: Google maps

Opravdová legenda. Zhmotnění volné a svobodné porevoluční atmosféry, klidný vnitroblok na Palackého, večerní a noční domov celé jedné generace. Anebo dvou generací. A potom jednoho dne, těžko říct, jak se to vlastně stalo, milý Ranč nebyl…

Vlastimil Blaťák