Bagry už začaly plundrovat zahrady u Moravy. Ale jen výběrově. Proč?

Podaná žaloba zahrádkářů na město Olomouc ve věci rušení zahradní kolonie Morava drží radní v šachu: bagry už se zakously do zahrad v kolonii na Nových sadech, kácejí se stromy a strhávají ploty, ovšem jen výběrově. Radnice si troufla jen na asi šest zahrad, pak práce zastavila.

Důvodem je podle všeho právě podaná žaloba a skutečnost, že naprostá většina zahrádkářů odmítla podepsat předání zahrady. „Co není předané, do toho si nedovolují vniknout,“ říká za zahrádkáře Rostislav Inderka, který je v této věci žalobcem. Přes sedm desítek zahrad tak je od listopadového vystěhování zahrádkářů stavebními stroji nedotčeno.
Karel Kerouš: Tohle se nestane ani v Ghaně!
Z vývoje kauzy je krajně znepokojen také biolog Karel Kerouš, který pro zahrádkáře zpracoval studii s výčtem desítek chráněných živočichů, kteří v lokalitě žijí. Úřady si však udělily výjimku z EIA, díky čemuž celý projekt dospěl až do nynější fáze. „Sepsal jsem rozklad proti rozhodnutí krajského úřadu na ministerstvo pro místní rozvoj. Jenže oni to vzali a poslali to na ministerstvo zemědělství jako podnět k přezkumu, a ti to zase poslali zpátky na krajský úřad. To už je mimo veškerou moji logiku. Tohle se nestane ani někde v Ghaně, a to nechci urážet africké národy,“ říká zděšený biolog.
Podaná žaloba ze strany zahrádkářů má podle Inderky za cíl vrátit právní stav před rok 2017, tedy nejen zabránit podle nich zbytečné a předražené stavbě, ale i zneplatnit samotnou výpověď z nájmu, kterou v té době zahrádkáři dostali. Město si je podle něj závažnosti blížícího se soudu vědomo, a se stavbou, která měla původně následovat ihned po vystěhování zahrádkářů, zatím otálí. „Mám informace z radnice, že se prozatím chystají zlikvidovat pouze ploty a boudy, a na ostatní si zatím kvůli soudnímu řízení netroufají,“ říká Inderka.
Místo dál ničí bezdomovci, kteří vystřídali zahrádkáře
Lokalita tak pustne. Na podzim ji, bezprostředně po odchodu nájemců, okamžitě obsadili bezdomovci, kteří obydleli zahradní chatky a většinu zařízení zničili, aby získali dřevo na zimu. Redakci se v místě nyní v lednu podařilo vystopovat novou skupinku bezdomovců, která dříve obývala „šneka“ na Floře. „V posledních dnech vykradli dalších osm nebo deset chat. Dveře otevírají sekerou, a městská policie s tím naprosto nic nedělá,“ uzavírá Inderka.
Vlastimil Blaťák