Top 10 důvodů, proč olomoucký hokej skoro vládne lize

10. Trpělivé budování týmu

Všimněte si: brankáři jsou v týmu ve stejné sestavě už několik sezón, Branislav Konrád je na Hané už od roku 2015. Obrana se z velké části skládá z hráčů, kteří v Olomouci působí dlouhodobě, Ondršek, Rašner a Škůrek dokonce pamatují první extraligovou sezónu. Tým uzrál, management se nepouštěl do žádných zemětřesení, když se nepovedla sezóna. Mělo to smysl? Ano, odpovědí je postavení v tabulce.

9. Našel se střelec!

Jan Káňa má v tuto chvíli na kontě devět branek a dvanáct asistencí, tedy dvacet bodů v šestadvaceti zápasech, a sezóna se mu určitě vydařila. Blíží se k číslům, které měl David Krejčí, a pokud si udrží formu i po vánocích, může to být ten Mercedes, který kdysi hledal Zdeněk Venera.

8. Daří se zařazovat mladé

Obrané řady jsou většinově složeny ze zkušených harcovníků, ale ten útok! Hned osm hráčů ze soupisky je mladších čtyřiadvaceti let, a především Jakub Navrátil pálí ostrými: sedm gólů a osm asistencí navrch je pro přerovského odchovance jako ze sna. Zkrátka dostal šanci, a chytil ji za pačesy. Ostatní mladí jsou mu v patách.

7. Jiří Ondrušek

Čas na ledě, který dostává olomoucký kapitán, je úctyhodný: celkem odehrál v letošním ročníku 583 minut, a řadí ho to na třetí místo v celé extralize. Více času dostali jen Peter Zámorský a Tomáš Plekanec. Vykazuje nadprůměrná čísla v efektivitě střelby a co netrefí, většinou někdo doklepne. Že to bude za tři roky již dvacet let, co poprvé nastoupil v olomouckém áčku? Zatím zraje jako víno a zlepšuje se.

6. Jan Lukáš

Naskočil jako dvojka za zraněného Konráda, a oslnil. Z patnácti utkání, do nichž nastoupil, byl hned sedmkrát vyhlášen hráčem utkání. Na stejném čísle jsou i Pavel Kousal a Petr Kodýtek, ti ovšem odehráli narozdíl od Lukáše prakticky všechno. Celé extralize vládne se skvělou statistikou úspěšnosti zásahů 94,31%. Co chcete od gólmana víc?

5. Reprezentační paradox, který pomáhá

Když vynecháme Davida Krejčího, který je mimo měřítka, a Branislava Konráda, který nereprezentuje Česko, muselo by se hodně dlouho pátrat ve statistikách, kdy si naposledy reprezentační trenéři ukázali na někoho z Olomouce. Ať byl lodivodem nároďáku kdo chtěl, Olomouc obvykle okázale ignoroval. Paradoxně je to dobře, protože zatímco ostatní týmy jsou po reprezentačních pauzách často v útlumu kvůli únavě opor, Kohouti se v klidu připravují. Odpovědí je tabulka. Ale ani v právě zveřejněné nominaci na Swiss Hockey Games není jediný hráč Olomouce.

4. Disciplína, tým hrál nejméně oslabení v lize

Pouze 74 oslabení odehráli Kohouti v dosavadním extraligovém ročníku, to je nejméně ze všech týmů v lize. Nejčastěji hrála v oslabení pražská Sparta, stodesetkrát. Tabulkové konkurenti Olomouce na tom nejsou o moc lépe. Tým dodržuje disciplínu, a vrací se to.

3. Radegast index: Olomouc je třetí v lize, hráči zblokují neskutečné věci

615 je hodnota Radegast indexu, kterou se Olomouc v této sezóně chlubí. Zblokovaných střel mají hráči v poli na svědomí již 397, vysoko nad průměrem ostatních týmů. Pokud k tomu přičtete vynikající gólmany, je vcelku jasné, proč Mora téměř neinkasuje.

2. V individuálních statistikách ligy Olomouc v čele nikoho nemá, hraje tým!

To je ten nejpozoruhodnější statistický fakt. Otevřete si ligové statistiky a hledejte olomoucké hráče. V desítce obvykle nikdo, a v mnoha případech musíte otevřít druhou stránku, abyste našli kohokoli z týmu. Nemáme velké hvězdy, na kterých by byl týmový výkon závislý. V tuto chvíli se to ukazuje jako pozitivum.

1. Jan Tomajko

Dvojnásobný mistr světa trenérsky dozrál, a to naprosto nenápadně, stejně jako celý tým. Média už si toho nahodile všimla, pro olomoucký klub je ale podstatný jiný fakt: že si kouče vychovala sama a nemusí jej draze kupovat.

Miroslav Hladiš