Světová elita v aerobiku se utkala v Ostravě, Olomoučanky přivezly zlato

Špičky ve sportovním aerobiku z celého světa se ve dnech 2. – 4. listopadu 2022 utkaly v ostravské aule Gong, kde se po tříleté covidové pauze konalo Mistrovství světa. Za velké účasti závodníků z 11 zemí Češi předvedli, že právem patří mezi ty nejlepší.

Mistrovství světa se konalo po tříleté covidové pauze, Češi získali nevídaný počet medailí a královskou korunu prestižní dospělé kategorie žen vybojovala Viktorie Prokopová. Ta v ní na MS závodila poprvé, a hned porazila obávané konkurentky z Belgie i Austrálie. Předvedla naprosto perfektní výkon, kterým oslnila porotu (ale i diváky) natolik, že právem získala zlato. Jednalo se přitom o její první účast na MS v dospělé kategorii žen. Na tuto příčku před ní dosáhly zatím jen tři famózní Češky: Olga Šípková, Denisa Barešová a Adéla Citová, od které Viktorie Prokopová převzala pomyslnou korunu aerobikových královen. Na druhém místě se umístila zkušená a závody protřelá Belgičanka Lissa Van Brande. Třetí skončila rovněž Češka – Vanda Šimková z MV Teamu Univerzity Tomáše Bati. To je skvělý úspěch České republiky v kategorii dospělých žen, která je pravidelně nejvíce mezinárodně obsazená a konkurence zde bývá obrovská.

Závodníci České republiky celkem na světovém šampionátu získali celkem 22 zlatých, 17 stříbrných a 21 bronzových medailí.

Zabodovaly i Olomoučanky, na Hanou putují dva světové tituly

Z klubu AK Olomouc vyjelo do Ostravy bojovat jednadvacet závodníků v sedmi nominovaných sestávách. ,,Šampionát v industriálních prostorách ostravské multifunkční auly GONG byl neskutečný. Díky skvělým fanouškům našeho klubu, předvedly naše dívky perfektní výkony. Holky moc děkujeme za vzornou reprezentaci a nezapomenutelný zážitek,´´ říká hlavní trenérka klubu AK OLOMOUC Michaela Schwarzová.

1.místo Mistryně světa 2022 – kadet performance CZECH TEAM
1.místo Mistryně světa 2022 – youth duo Kristýna Fryšáková + Natálie Jabůrková (Aerobic team Butterfly)
2.místo Více Vícemistryně světa 2022 – kadet performance INCREDIBLES
3. místo Druhé Vícemistryně světa 2022 – youth duo Nikola Večeřová + Miška Vaňková
4.místo – junior duo Natálie Haníková + Marcela Nádvorníková
4.místo – adult performance JOHN TRAVOLTA
6.místo – adult performance MOULIN ROUGE
Příprava na poslední chvíli, a pak světový bronz!

„Největším zážitkem pro nás byla bronzová medaile z kategorie youth duo. Jelikož závodnicím Večeřová a Vaňková nevyšla nominace na Mistrovství světa, volali nám volali z Českého svazu aerobiku, že jedno duo odstupuje a my jsme další postupující. Zda máme zájem se zúčastnit Mistrovství světa. Holky spolu od května netrénovaly, takže jsme měly necelé tři týdny na přípravu. Holky zabraly a předvedly neskutečný výkon, který byl odměněn bronzovou medailí. Pro nás nádherné překvapení a velké slzy dojetí,“ svěřila se Schwarozvá.

Vlastimil Blaťák