Prostějovská koalice obsazovala své komise „odborníky“. Dopadlo to vyšachováním opozice

Obsazování pozic v odborných komisích vzala nová prostějovská Rada pěkně od podlahy: nejprve deklarovala, že chce jednotlivé posty obsadit „odborníky“, aby pak byla tato floskule záminkou k tomu nepřipustit zvolené opoziční zastupitele do jednotlivých komisí.

Rada města Prostějova ustanovila na začátku prosince poradní orgány k jednotlivým resortům své působnosti. Zatímco však primátor Franrišek Jura (ANO) v říjnu vyzval zastupitelské kluby k nominaci dvou až tří zástupců za jejich volební strany do jednotlivých komisí, z čerstvého usnesení o jmenování členů komisí vyplývá až zarážející restrikce počtu zástupců koalice Na rovinu! (STAN, TOP 09, Zelení). Tato koalice se v podzimních volbách umístila v Prostějově na druhém místě se ziskem 15,75% a skončila v opozici. Namísto dvou až tří zástupců má v jednotlivých komisích jen po jediném, v některých dokonce žádného zástupce.

Primátor Jura argumentuje: „Chtěli jsme do komisí odborníky!“

Na posledním jednání zastupitelstva se celou situaci pokusil vysvětlit primátor Jura a prohlásil, že do komisí byli jmenování především odborníci. „Tímto prohlášením prokázal primátor buď hlubokou neznalost reality a práce jeho vlastních komisí, nebo spíše odhalil praktiky s jakými je město spravováno. Možná obojí. Do komise sociální například nebyla jmenovaná Alena Hálková, která byla v minulém volebním období aktivní členkou hned ve dvou komisích, a pokud mohu soudit ze zápisů i z konzultací k činnosti komisí, byla jedinou, která předkládala návrhy a podněty ke zlepšení sociální práce na území města. Je pozoruhodné, že ze šesti zastupitelů koalice Na rovinu! jsou v komisích pouze dva,“ uvedl k další z prostějovských kauz lídr koalice Na rovinu! (STAN, TOP 09, Zelení) Aleš Matyášek.

Sám Matyášek se přitom neobjevil v komisi svého dlouholetého působení, v komisi sportovní. Je přitom předsedou největší sportovní organizace na okrese Prostějov a jedné z největších v Olomouckém kraji.

Matyášek a Hálková nejsou sami. Koalice nepustila do komisí nikoho ze svých kritiků

Diskusi na jednání zastupitelstva rozbouřil školský náměstek Miloš Sklenka, když napadl dvě zástupkyně opoziční koalice ve školské komisi. Prohlásil, že se v minulém volebním období vůbec nezúčastňovaly jednání školské komise. Z dostupných zápisů přitom vyplývá, že Maria Řičánková se zúčastnila devíti schůzí a své absence řádně omluvila pracovními důvody. Alena Hálková se z třinácti jednání zúčastnila desíti schůzí. „Kromě pěti jednání z celkových dvaceti v minulém období byl na jednání školské komise vždy přítomen alespoň jeden zástupce koalice Na rovinu!“ doplňuje Maria Řičánková a pokračuje: „V komisích jsou skutečně zapotřebí odborníci, protože problémů nejen ve školství k řešení je v Prostějově nad hlavu. Svědčí o tom i řada našich návrhů, které jsme právě na půdě školské komise společně s Alenou Hálkovou podávaly. Za řadu dalších, alespoň k obědům, bezlepkovému stravování, nebo stipendiím. Požadovaly jsme důrazně řešení kauzy nanopostřiků na lavicích v prostějovských školách. Jak se zdá, tak současná koalice z komisí právě odborníky vyhodila. Jsou totiž nepohodlní, protože pracují. Nevzpomínám si totiž, že by kdokoli z ostatních členů školské komise podal kdy nějaký podnět k řešení.“

Pozoruhodný je i případ z komise „vyhozeného“  zastupitele Petra Ošťádala, který například upozornil na nezákonné vybírání palmáre při podávání žádostí o přidělení městského bytu. Do komise životního prostředí dále nebyla jmenována Jana Jílková, nováček v zastupitelstvu. Ta je známá tím, že jako občanka poukazovala na nepřípustnost stříkání jedovatého Roundupu v ulicích města a v závěru minulého roku se velmi angažovala v kauze zastavění lesoparku Hloučela.

Komise místních částí namísto osadních výborů: rozdíl je ve způsobu jmenování

Vládnoucí koalice si nicméně hladkou průchodnost svých nominací usnadnila i tím, že namísto osadních výborů, které v minulosti zřizovalo zastupitelstvo, zřídila pouze komise rady. Nově tak nebude mít zastupitelstvo přímou kontrolu nad jejich činností. „Kauza komisí je pošlapáním základním principů demokratického řízení města. Restrikce našich navržených zástupců znamená útok na volební výsledek a pohrdání občany, kteří nám dali ve volbách svůj hlas,“  uzavírá lídr Aleš Matyášek.

Vlastimil Blaťák