Litvínov otočil proti třetímu týmu tabulky, Hanáci jedou domů bez bodu

Šestadvacáté extraligové kolo přivedlo do Litvínova třetí tým tabulky Olomouc, ta ale utkání, ve kterém dlouho vedla, nakonec ztratila. Rozhodla o tom třetí třetina, ve které byli domácí ve všem lepší, a jejich aktivita byla odměněna třemi góly a spolus nimi i třemi body.

HC Verva Litvínov – HC Olomouc 5:3 (0:1, 2:2, 3:0)

Gólový účet utkání Litvínova a Olomouce otevřel po pěti minutách hry Jan Bambula, který překonal domácího gólmana Zajíčka střelou k zadní tyči po perfektní nahrávce Jana Káni – 0:1. Verva si místy vytvářela tlak, snahu jí ulehčilo několik olomouckých vyloučení, góly ale začali hosté střílet až po změně stran.

Nejprve poslal Olomouc do dvoubrankového vedení Rostislav Olesz, když doklepl skákající střelu – 0:2. Domácí hrozili, dvakrát nastřelili ryčku Lukášovy brány, na snížení si ale museli počkat až do třiatřicáté minuty, kdy využili početní výhodu a Ralf Freibergs propálil Lukáše – 1:2. Litvínovští ožili, místo vyrovnávací branky ale znovu inkasovali – Adam Rutar střílel z druhé vlny a vrátil hostům dvoubrankové vedení. Litvínov ovšem tentokrát korigoval bleskově, ujala se teč Pawla Zigmunta a znovu to bylo jen o jednu branku – 2:3.

Třetí třetina byla ve znamení litvínovského tlaku, do dobrých šancí se dostali Strejček a Kudrna, a právě ten stál u vyrovnání, když potrestal chybu Škůrka – 3:3. Litvínov byl touto dobou jednoznačně lepším mužstvem, a hosté se jen těžko osvobozovali z tlaku, často jen za cenu icingu. Pasivní Olomouc si ale koledovala o ztrátu zápasu, a taky se dočkala – znovu to byl aktivní Andrej Kudrna, který tentokrát střelou zápěstím z kruhu poslal domácí do vedení – 4:3! Dvě minuty a pár vteřin do konce si hosté vybrali oddechový čas a Lukáš zůstal na střídačce. Hra se šesti bruslaři se Olomouci nevyplatila, z hole Sukela inkasovali popáté a o osudu zápasu tak bylo rozhodnuto.

Branky a nahrávky: 33. Freibergs (Estephan, Š. Stránský), 38. Zygmunt (Strejček, Freibergs), 47. Kudrna, 55. Kudrna (Jurčík), 60. Sukeľ – 6. Bambula (J. Káňa, Knotek), 24. Olesz (Navrátil, Rašner), 37. Rutar (Navrátil)

HC VERVA Litvínov: Zajíček (Godla) – Zile, Zeman, Strejček, Freibergs, Demel (A), Wesley, Šalda – Kudrna, Sukeľ (C), Zdráhal (A) – Š. Stránský, Estephan, Abdul – Straka, Gut, Hlava – Havelka, Jurčík, Zygmunt.
Trenér: Karel Mlejnek

HC Olomouc: Lukáš (Konrád) – Ondrušek (C), Mareš, Rašner, Škůrek, Švrček, T. Černý, Řezníček – J. Káňa (A), Knotek (A), Bambula – Plášek ml., Anděl, Navrátil – Olesz, Kusko, Rutar – Menšík.
Trenér: Jan Tomajko

Rozhodčí: Jan Jaroš, Jakub Šindel – Jiří Ondráček, Daniel Hynek.

Miroslav Hladiš