Registrované partnerství půjde uzavřít na kterémkoli matričním úřadu

Možnost vstupu do registrovaného partnerství pouze na jednom ze čtrnácti registrujících matričních úřadů bude brzy minulostí. Ministerstvo vnitra připravilo novelu zákona o matrikách, která vedle dalších změn umožní registrovaným partnerům uskutečnit prohlášení před kterýmkoli matričním úřadem. Návrh zákona prošel meziresortním připomínkovým řízením, nyní jej projedná vláda.

Úřad městské části Praha 1, Magistrát města Kladna nebo Úřad městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, pouze před těmito a dalšími 11 vybranými úřady mohou v tuto chvíli učinit prohlášení budoucí partneři, kteří chtějí uzavřít registrované partnerství. Novela zákona o matrikách, kterou připravilo Ministerstvo vnitra, plánuje toto omezení zrušit a umožnit vstoupit do registrovaného partnerství před kterýmkoli matričním úřadem. „Současný stav je jednoduše nefér. Nevidím žádný důvod pro to, aby budoucí registrovaní partneři činili prohlášení pouze na čtrnácti vybraných  úřadech, když tento úkon zvládne každá matrika,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan s tím, že jde o jeden ze způsobů, jak chce do budoucna narovnat podmínky pro osoby stejného pohlaví.

Návrh zákona přináší i další novinky v oblasti rodinného práva. Mezi ně patří například určení místa narození či úmrtí, ke kterým dojde v dopravním prostředku podle místa, kde k události skutečně došlo. Nově také půjde určit otcovství tzv. trojdohodou neboli souhlasným prohlášením matky, jejího manžela (který není otcem) a skutečného otce. Také bude možné nově do matriční knihy zapsat i domácí či zdrobnělá jména. Návrh zákona počítá s tím, že zmíněné novinky začnou platit od 1. ledna 2024.

Velkým tématem, které novela zákona přináší, je i elektronizace matrik zavedením matričního informačního systému (tzv. e-matrika), který propojí matriky s dalšími státními systémy. Umožní tak například podat žádost o matriční doklad na jakémkoli matričním úřadu nebo zastupitelském úřadu, které budou moci doklad rovnou i vydat, a to i v elektronické podobě. Systém je v plánu uvést do provozu na začátku roku 2027.

Novela zákona o matrikách nyní prošla meziresortním připomínkovým řízením a bude zařazena na program jednání vlády. Poté návrh zákona zamíří do Parlamentu.

Vlastimil Blaťák