Nové Pantery do Šumperka budou ještě letos, slibují České dráhy

Již za necelý měsíc se cestující dočkají nových jízdních řádů, České dráhy navíc letos slibují další obnovu vozidlového parku, která by se měla týkat i Olomoucka. „Nové vlaky RegioPanter na Moravě nahradí dosluhující elektrické jednotky řady 460 a soupravy lokomotiv s osobními vozy z devadesátých let,“ informovalo ministerstvo dopravy.

Modernizace by se měla prioritně týkat trati z Olomouce do Šumperka. „Nejprve ještě letos nasadíme první z dodaných jednotek v Olomouckém kraji na trati z Olomouce do Uničova a Šumperka. V průběhu celého roku 2023 pak budeme postupně uvádět do provozu další vyrobené dvou a třívozové Pantery v Moravskoslezském a Olomouckém kraji a také na Vysočině,“ uvedl člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Jiří Ješeta. Dodávky jednotek RegioPanter pak budou pokračovat také v roce 2024. České dráhy mají u Škody Group objednáno 110 RegioPanterů ve dvou a třívozovém provedení.

Dráhy chystají větší elektronizaci služeb, majitele elektronických jízdenek chtějí motivovat odškodněním při zpoždění

Podle ministra dopravy Martina Kupky elektronizace zrychlí například nákup jízdenek. „Nárůst online podejů, využívání mobilní aplikace ČD Můj vlak, nová verze e-shopu, která zjednoduší a zrychlí nákupní proces jízdenek přes mobilní zařízení, to všechno jsou důkazy, že České dráhy jdou s digitální dobou, která cestujícím umožní efektivněji využívat jejich služby,“ říká ministr dopravy Martin Kupka.

Dráhy přitom hodlají cestující motivovat k používání elektronických služeb například odškodněním při zpoždění. „Od listopadu jsou cestující, kteří si zakoupí elektronickou jízdenku a jejichž spoj má větší než šedesátiminutové zpoždění, automaticky odškodněni, bez toho aby museli o vrácení peněz žádat, “ uvedl generální ředitel Českých drah Michal Krapinec.

Vlastimil Blaťák