Bezbranková bitva na Kometě, zápas s Olomoucí rozhodl jediný nájezd

Čtyřiadvacáté extraligové kolo přineslo moravské derby domácí Komety a Olomouce, gól ale diváci v utkání neviděli, ani ve třech řádných třetinách, ani v nastaveném čase. I nájezdy byly galapředstavením obou gólmanů, rozhodla až pátá série.

HC Kometa Brno – HC Olomouc 1:0 s.n. (0:0, 0:0, 0:0 – 0:0)

Jen jednou jedinkrát se v utkání Komety a Olomouce podařilo hokejistům rozvlnit brankovou síť, a stalo se to až v posledním nájezdu páté série z hole domácího hráče. První třetina byla na kvalitní hokej skoupá. Kometa sice už po minutě a půl hry vybojovala přesilovku, nicméně obě Kundrátkovy rány z levého kruhu olomouckého gólmana Lukáše příliš neohrozily.

V duchu souboje obran se nesla i druhá dvacetiminutovka, mírnou převahu však měla domácí Kometa. Ve 28. minutě se v útočném pásmu stal terčem faulu Radek Koblížek a Brňané hrozili už v nabídnuté výhodě. Gól měl na hokejce sám faulovaný Koblížek, kterému zpoza branky narýsoval perfektní pas Zaťovič, brněnský polofin ale z bezprostřední blízkosti Lukáše neprostřelil. Chvíli na to měl podobnou šanci na druhé straně Řezníček, jemuž na levém kruhu přenechal puk Káňa, avšak následná dělovka rozezvučela jen mantinel za Furchovou svatyní.

I třetí třetina patřila oběma gólmanům. Ve 45. minutě usednul na trestnou lavici Jan Ščotka a Mora měla poprvé v utkání k dispozici početní výhodu. V té měl největší šanci Jan Káňa, jenž dostal křižnou přihrávku na pravý kruh, odkud bez přípravy střílel, narazil však na bleskurychlý přesun Dominika Furcha. Na další příležitost, který by stála za zmínku, se čekalo až do 59. minuty. To se zmatku před brněnskou brankou snažil využít Nahodil, nicméně ani jeho snažení k úvodnímu gólu nevedlo. Bezbranková partie tak dospěla až do prodloužení.

Většina nastavené pětiminutovky se odehrála v útočném pásmu Komety, avšak své příležitosti nevyužili ani Jan Ščotka, ani v posledních vteřinách zakončující Radek Kučeřík. Největší šancí prodloužení tak zůstal samostatný únik Karla Pláška z 63. minuty, olomoucký útočník si však bekhendovou kličkou na perfektního Furcha nepřišel.

Na gól se čekalo dlouho i v samostatných nájezdech. Jediným úspěšným střelcem se stal až v páté sérii Radek Koblížek, který prudkou střelou mezi ruku a beton rozhodl o bonusovém bodu pro domácí Kometu.

Branky a nahrávky: rozh. náj. Koblížek. Rozhodčí: Kubičík, Stano – Rampír, Synek. Vyloučení: 1:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5956. Střely na branku: 26:28.

HC Kometa Brno: Furch – Ščotka, Kundrátek (A), Hrbas, Kučeřík, Gulaši (A), Holland, Forman – Flek, Holík, Horký – Zaťovič (C), Strömberg, Koblížek – Šalé, Zbořil, Kollár – Kratochvíl, Süss, Vincour

HC Olomouc:Lukáš – Ondrušek (C), Dujsík, Mareš, Škůrek, Rašner, T. Černý, Řezníček – J. Káňa (A), Knotek (A), Bambula – Olesz, Nahodil, P. Musil – Plášek ml., Kusko, Navrátil – Menšík, Anděl, Kucsera
Miroslav Hladiš