Život je mnoho. Kristýna Bařinová vydala životopisnou knihu o Richardu Fischerovi

Životopisné dílo Život je mnoho s podtitulem Cesta olomouckého starosty Richarda Fischera vydala v těchto dnech Vědecká knihovna v Olomouci. Za komunismu zamlčený osud významné prvorepublikové osobnosti se díky nadšení autorky dočkal celistvého zpracování až 68 let po své smrti.

Právě vydaná životopisná kniha Život je mnoho pojednává o dlouholetém olomouckém starostovi Richardu Fischerovi, který letos slaví 150. výročí narození. Vědecká knihovna k této příležitosti navíc připravila připravila doprovodnou výstavu, která je k vidění v prostorách galerie Biblio po celý říjen.

„Kniha se snaží postihnout život Richarda Fischera, jeho profilaci v národního aktivistu, v politika a ve starostu města, i jeho nucený exil v Lošticích během druhé světové války a následný návrat do Olomouce,“ říká autorka životopisné knihy Kristýna Bařinová. Podle svých slov se snažila postihnout i okamžik Fischerova návratu do Olomouce, kdy nastupující komunistický režim o osobnost prvorepublikového demokrata již nejevil zájem. „Dlouhá léta, vlastně až do revoluce, se jeho osobnost nikde nezmiňovala, a když, tak dehonestujícím způsobem,“ říká autorka.

Fischer byl prvním Čechem, který stanul v čele olomoucké radnice. Ta byla do té doby pouze německá. V roce 1918 se právě díky Richardu Fischerovi podařilo dospět k poklidnému převzetí správy města. „Právě Fischer na pozici vládního komisaře měl zajistit dočasnou správu města do prvních komunálních voleb v roce 1919,“ vysvětluje Kristýna Bařinová. V letech 1923 až 1939 byl pak Fischer sám starostou Olomouce.

Čtenáři si mohou knihu za 300 Kč koupit ve Vědecké knihovně i na webových stránkách knihovny

Kristýna Bařinová vystudovala historické vědy a archívnictví, ve Vědecké knihovně pracuje již osmým rokem. Životopisná kniha o Richardu Fischerovi je její autorská prvotina. Kniha vznikala necelý rok, na látce hodlá ještě dále pracovat.

Vlastimil Blaťák