Zápas o Růžičkovu budoucnost: Litvínov ale v Olomouci padl

Nebýt skutečnosti, že má Olomouc odehráno o dva zápasy méně, než její tabulkoví konkurenti, možná by nadále vedla ligu. Třetí říjnový pátek přijel do Olomouce Litvínov a hrálo se možná nejen o body, ale i o budoucnost trenéra Vladimíra Růžičky.

HC Olomouc – HC Verva Litvínov 5:3 (0:1, 4:0, 1:2)

První třetina prvního vzájemného utkání v sezóně ale domácícm vůbec nevyšla a celých dvacet minut se bránili tlaku hostů. Ten se zúročil ve vedoucí branku ve dvanácté minutě, kdy Kristaps Zile zamířil přesně k tyči, Konrád toho mnoho neviděl, a Litvínov vedl 0:1. Olomouc působila odevzdaně a úplně z formy.

Do druhé třetiny poslali domácí trenéři do branky Jana Lukáše, a Olomouc si vzápětí vytvořila i první šance zápasu. Nejprve Tomka prověřil Nahodil, pak už přišlo vyrovnání – Jakub Navrátil získal hned po buly puk a střelou z mezikruží jej dostal až za Tomkova záda – 1:1. Gól změnil ráz zápasu, kterému začali dominovat domácí borci, a při vyloučení Kudrny šla Mora už do vedení – Jan Káňa tečoval Klimkovu střelu přesně do šibenice a z odevzdaného zápasu najednou byla euforie na stadionu a zasloužené vedení 2:1. Zvýšit mohl Kunc, jeho střela se ale ještě jen otřela o tyč. Gólostroj předvedla Olomouc až v samém závěru třetiny – nejprve dvě minuty před koncem třetiny bombou od modré zvýšil  Jan Švrček na 3:1, a vzápětí Tomáš Dujsík poslal domácí už do vedení 4:1.

Litvínov se nevzdal ani za tohoto stavu a pokusil se o velkolepý návrat do zápasu. Ten hosté nejprve sami sobě zbrzdili poměrně zbytečným oslabením, pak se ale dočkali přesilovky při vyloučení Kunce, a v ní dokázali vstřelit nejprve druhou branku – jejím autorem byl Patrik Zdráhal – 4:2, aby stejný hráč jen o dvě minuty později snížil na rozdíl jediné branky. Z jednoznačné záležitosti tak bylo najednou deset minut před koncem drama. Padesát sekund před koncem to Litvínov zkusil se šesti hráči v poli, výsledkem ale byl gól do prázdné Jana Káni na 5:3 a tři body tak zůstaly na Hané.

Branky a nahrávky: 25. Navrátil (Nahodil), 31. J. Káňa (Klimek), 38. Švrček (Menšík, Dujsík), 40. Dujsík (Ondrušek, Olesz), 60. J. Káňa – 12. Zile (Zdráhal, Estephan), 48. Zdráhal (Estephan, Hlava), 50. Zdráhal (Estephan, Š. Stránský)

HC Olomouc: Konrád (21. Lukáš) – Dujsík, Ondrušek (C), Škůrek, Rašner, Švrček, Řezníček, T. Černý – Orsava (A), Anděl, J. Káňa (A) – Klimek, Nahodil, Navrátil – Kucsera, Menšík, Olesz – Kunc, Kusko, Mareš.
Trenér: Jan Tomajko

HC VERVA Litvínov: Tomek (Godla) – Jaks, Zile, Wesley, Strejček, Zeman, Demel (A), D. Kolář – Hlava, Sukeľ, Š. Stránský – Straka (C), Estephan, Zdráhal (A) – Abdul, Berka, Kudrna – Zygmunt, Helt, Havelka.
Trenér: Vladimír Růžička st.

Rozhodčí: Kika, Cabák – Lučan, Kis

Miroslav Hladiš