V Olomouci byla podepsána koaliční smlouva, primátorem znovu Žbánek

Následující čtyři roky povede Olomouc koalice hnutí ANO, ProOlomouc a Piráti a hnutí spOlečně. Lídři těchto politických subjektů podepsali Koaliční smlouvu pro statutární město Olomouc na volební období 2022 – 2026. Primátorem Olomouce bude znovu Miroslav Žbánek.

Nová koalice bude mít v pětačtyřicetičlenném Zastupitelstvu města Olomouce sílu osmadvaceti hlasů. Koaliční smlouvu podepsali v pondělí 17. října 2022 na radnici v Olomouci lídři v koalici zastoupených subjektů Miroslav Žbánek (ANO), Tomáš Pejpek (ProOlomouc a Piráti), Viktor Tichák (ProOlomouc a Piráti) a Otakar Štěpán Bačák (spOlečně).

Cílem nové koalice je podle dnes zveřejněné informace vytvořit otevřené, stabilní a funkční prostředí pro co nejefektivnější správu města a jeho další rozvoj s vědomím celostátní ekonomické, společenské a energetické situace. „Koaliční smlouva reflektuje nejenom programové cíle, na kterých jsme se shodli, ale také ve své preambuli odkazuje na poměrně složitou dobu, ve které se nová koalice v Olomouci zformovala. A to zejména ve vztahu ke složité energetické situaci,“ uvedl lídr hnutí ANO a současný primátor Miroslav Žbánek. „Máme na co navazovat a věřím, že shodu, která panovala na rozvojových cílech města, se podaří v nejbližších letech i přes složitost doby přetavit do konkrétních projektů a opatření,“ dodal.

Přijde reorganizace? Měly by se spojit dvě komise

Prozatím obecně formulované programové cíle, které propojují priority všech koaličních stran a týkají se rozvoje města, chtějí koaliční subjekty zpracovat ve společném programovém prohlášení. „Velká část našich programových cílů se už promítla do znění koaliční smlouvy, což je pro nás naplněním osmileté cesty za lepším přístupem města k vlastnímu rozvoji a ke kvalitě investic,“ uvedl Tomáš Pejpek z koalice ProOlomouc a Piráti, která má zastoupení ve vedení města vůbec poprvé. „Kromě rozvoje byly mezi našimi prioritami také vzdělávání a školství. Cílem bude propojovat jednotlivé segmenty kultury ve městě, od kultury v městských částech, po tu, která je v Olomouci reprezentovaná Moravským divadlem a Moravskou filharmonií,“ doplnil za koalici ProOlomouc a Piráti Viktor Tichák. Naopak už druhé volební období bude ve vedení města hnutí spOlečně. „Za poslední čtyři roky působení na radnici jsme získali už mnoho zkušeností, na které chceme navázat. Priority spatřuji v udržení fiskální stability města ve vazbě i na umořování dluhu, poté také sociální aspekt a také zachování rozsahu investic,“ objasnil lídr hnutí spOlečně Otakar Štěpán Bačák.

Politické strany a hnutí se v koaliční smlouvě shodly, kromě prosazování jednotlivých programových priorit, na principech koaliční spolupráce, složení Rady města Olomouce a rozdělení kompetencí uvolněných členů rady města.

Podle informací, které mají Hanácké novinky k dispozici, by mělo dojít ke spojení kulturní komise s komisí cestovního ruchu. Úpravy počtu členů pak podle všeho budou spíše kosmetické.

V jedenáctičlenné Radě města Olomouce bude zasedat šest zástupců hnutí ANO, tři radní z koalice ProOlomouc a Piráti a dva radní získalo hnutí spOLečně. Sedm členů rady města je uvolněných, čtyři jsou neuvolnění.

Vlastimil Blaťák