Ředitel policie Lansfeld má být povýšen na generála. Vladimír Hučín protestuje

Účastník třetího odboje Vladimír Hučín důrazně protestuje proti tomu, aby byl olomoucký policejní krajský ředitel Tomáš Landsfeld povýšen do hodnosti generála. „Za největší zločin Landsfelda bych však považoval jeho činnost na zmaření objasnění bombových útoků, které se v letech 1997-2001 v Přerově udály a doposud nejsou objasněny,“ uvedl Hučín.

Současný krajský ředitel PČR v Olomouci Tomáš Landsfeld má být povýšen do hodnosti generála. To se nelíbí disidentu Vladimíru Hučínovi, který jej viní ze zmanipulovaného vyšetřování bombových výbuchů v Přerově na přelomu milénie.

„Tento Landsfeld byl jedním z hlavních organizátorů mého zatčení v roce 2001, spolu s dalšími vyráběl svědky, hlavně z řad bývalých spolupracovníků StB, nutil je vypovídat pod pohrůžkou, dával jim krycí jména, opatřoval je technickými prostředky a při domovní prohlídce kradl a zabavoval dokumenty, které prokazovaly vlastizrádné aktivity konkrétních osob ve prospěch KSČ a SSSR,“ uvedl Hučín.

Podle Hučína bylo tehdejší vyšetřování bombových útoků cíleně manipulováno a politicky motivováno. Sám Hučín byl později u soudu zproštěn jakékoli zodpovědnosti za tyto události, poškozen se ale tehdejším vyšetřováním a veřejným obviněním cítí dodnes. Podle jeho tvrzení dokonce sám Langsfeld u soudu doznal, že vyšetřování vedl na politickou objednávku. Soudní spis, který případ před lety řešil, je v režimu utajení a „doznání“ Tomáše Landsfelda soudu tak kromě Hučínova tvrzení zřejmě nelze doložit.

Celé Hučínovo vyjádření je možno si přečíst na jeho webu.

Lansfeld má i jiný problém, v minulosti řídil opilý

Sám současný olomoucký policejní ředitel Landsfeld má ale kromě kauzy Hučín zajímavou minulost i v jiném ohledu: byl před několika lety přistižen opilý za volantem. V červnu 2014 se v době služebního působení na Krajském ředitelství policie Ústeckého kraje dopustil přestupku v dopravě, údajně se jednalo se o zbytkový alkohol, za nějž mu byl ze strany policejního prezidenta uložen peněžitý trest a vysloven zákaz řízení motorového vozidla po dobu šesti měsíců.

Vlastimil Blaťák