Na Libavé skočilo cvičení speciálních jednotek, nacvičovaly i násilný vstup do budov

V plné síle celého praporu vyrazili příslušníci hranického 71. mechanizovaného praporu do Vojenského výcvikového prostoru Libavá, aby se tady v průběhu čtrnáctidenního cvičení zdokonalili v celém spektru vojenských činností. Aby zvýšili svoji údernou sílu, povolali také svoji rotu aktivní zálohy a ke spolupráci vyzvali i pěší rotu rumunské armády. Výcviku se zúčastnilo více než 600 vojáků a skoro 100 kusů techniky.

Vojáci prošli taktickým cvičením s bojovými střelbami s podporou minometných čet a letového úsilí. Důraz byl kladen především na taktickou a střeleckou přípravu, vyhledávání a ničení cílů, logistickou podporu bojujících jednotek.

První ostrý ruční granát

Pro aktivní zálohu to bylo vůbec první cvičení s celým praporem. Jednotliví specialisté, například minometčíci, byli přiděleni k jednotkám praporu, rota plnila své úkoly samostatně. Většinu z nich čekala jedna velká premiéra – poprvé použili ostré ruční granáty. „Že nás čeká tento úkol, to jsem věděla od začátku a celou dobu jsem měla jisté obavy,“ svěřila se desátnice Magda Valentová. „Ale když jsem jej už měla v ruce, odjistila a musela odhodit, veškerá nervozita ze mě spadla. Je to vlastně docela jednoduchý úkol a jsem ráda, že jsem mohla vyzkoušet celkem tři granáty,“ zhodnotila Valentová. „Jednalo se o třetí a poslední letošní cvičení aktivní zálohy a pokročili jsme při něm v úrovni vycvičenosti na stupeň družstvo,“ hodnotí velitel skupiny AZ nadporučík Marek Schild. „Mohli jsme se tak už věnovat společným taktickým činnostem v obraně i útoku. Vojáky jsme také prověřili z tělesné připravenosti a musím říci, že jejich fyzická připravenost je minimálně rovnocenná s vojáky z povolání,“ dodává nadporučík Schild. Na další společné setkání se záložáci těší příští rok v červnu.

Cvičení prověřilo fyzickou a psychickou odolnost

Vyvrcholením byla taktická cvičení s bojovými střelbami, do kterých se zapojila svou palebnou podporou také minometná baterie, ze vzduchu potom bojující jednotky podporovaly bitevníky i vrtulníky. „Zaměřili jsme se na taktickou a střeleckou přípravu, zdokonalení pohybu po bojišti i prověření psychické a fyzické připravenosti záložáků,“ přibližuje jejich velitel nadporučík Luděk Ungermann. „Nejvíc mě potěšilo nasazení všech vojáků, jejich zájem a entuziasmus, s jakým se pouštěli do boje s výcvikovými úkoly i náročným počasím. Je to skvělá parta, všichni táhnou za jeden provaz,“ hodnotí své kolegy velitel záložní roty.

s rumunskými vojáky se cvičil i násilný vstup do budov

Také 135 rumunských vojáků 811. pěšího praporu si během cvičení sáhlo na dno sil. Vyzbrojeni byli kolovými obrněnými transportéry, a tak se s našimi vojáky mohli zapojit do plnohodnotného společného taktického i střeleckého výcviku. „Vojáci si procvičili základní taktické činnosti jednotky při střetu se silnějším i slabším nepřítelem, také společný boj v zastavěném prostoru, včetně palebného zajištění násilného vstupu do budov, rovněž si poměřili síly na střelnici. Řidiči transportérů potom vyzkoušeli schopnosti své i svých vozidel na našem těžkém polygonu řidičské přípravy,“ řekl řídící cvičení, zástupce velitele praporu major Martin Krč. „Možnost společného výcviku s českými vojáky je pro nás velkou zkušeností a příležitostí k dalšímu rozvoji schopností. Hlavně v oblasti bojových drilů a taktických postupů nejmenších jednotek se od nich můžeme hodně naučit,“ pochvaluje si velitel rumunské roty nadporučík Cristian Hapciug.

„K nejzajímavějším epizodám cvičení rozhodně patřil nácvik násilného vstupu do budov. Boj na krátkou vzdálenost vyžaduje velmi dobrou koordinaci cvičících. S Rumuny se sice neznáme, ale po krátké přípravě jsme byli schopni společně v zastavěném prostoru působit, aniž bychom porušili bezpečnostní zásady. Oni i my máme tyto postupy nadrilované, kryli jsme se zcela automaticky,“ říká velitel mechanizované čety poručík Jan Bedry.

Cílem bylo Udržení schopností pro síly rychlé reakce

Cílem cvičení je hlavně udržet schopnosti jednotky certifikované pro alianční síly rychlé reakce. „V letech 2019 – 2021 jsme tvořili úkolové uskupení, vyčleněné do aliančních Sil rychlé reakce NRF. Pro dosažení certifikace pro toto zařazení jsme museli vyvinout velké úsilí a nyní je naším hlavním cílem naše schopnosti udržet,“ vysvětluje záměr operace Moravian Lance 2022 velitel praporu podplukovník Libor Tesař. „Součástí úkolového uskupení byla i rumunská jednotka, proto navazujeme na tuto spolupráci a chceme ji dále rozvíjet,“ dodal.

S využitím tiskové zprávy Vlastimil Blaťák