Jan Kanyza slaví 75 let a chystá v Olomouci výstavu svého učitele

Herectví pověsil definitivně na hřebík, nadále ale maluje. Jan Kanyza, který prožil mládí v Olomouci a dodnes je s městem spjat, nyní tráví své dny ve Francii, a věnuje se malbě. Spolupodílí se také ale na výroční výstavě Slavoje Kovaříka, který by příští rok oslavil 100 let.

Výstava k nedožitým stým narozeninám olomouckého malíře Kovaříka proběhne příští rok na podzim, Jan Kanyza se z Francie podle svých možností spolupodílí na zdárném uspořádání výstavy. Slavoje Kovaříka považuje za svého učitele malby, a oba umělci se velmi dobře znali.

Kanyza své obrazy vystavoval i v USA, Německu, Francii či Švédsku. Sám nyní u příležitosti svých narozenin právě vystavuje v Praze v Galerii Art na Staroměstském náměstí. „Jsem opravdu nadšen a poctěn, že si mě galerie již před rokem vybrala, s povděkem jsem nabídku přijal. Dokonce mi nabídli i katalog, což je v dnešní době nevídané. Všichni šetří, chtějí inkasovat, než aby dávali, takže jsem opravdu potěšen a poctěn,“ uvedl Kanyza pro novinky.cz.

Výstavu svého učitele Kovaříka, která bude v Olomouci k vidění zhruba za rok, pomáhá Kanyza v rámci svých možností organizovat. Retrospektivní představení jeho tvorby byl mělo veřejnosti představit jeho tvorbu v celé šíři od geometrizujících krajinek z padesátých let až po pozdní tvorbu.

Vlastimil Blaťák