K zimnímu plavání mě přivedla Punkva, říká pokořitelka La Manche Dana Zbořilová

Před jednadvaceti lety překonala jako druhá Češka La Manche, životní lásku ale nalezla v ledové vodě. Dana Zbořilová dnes vede prostějovský klub dálkového a zimního plavání a chystá se na další sezónu nejen jako trenérka, ale stále i jako závodnice.

Vedete klub zimního a dálkového plavání, je o tento dnes sport zájem? Pozoruji v současné době určitou módní vlnu.

Náš klub se jmenuje DZP Prostějov, zkratka znamená Dálkové zimní plavání Prostějov, někteří členové klubu z toho z recese udělali Dany Zbořilové Plavci Prostějov. To je pro pobavení. V Prostějově je ještě bazénový plavecký klub. My se specializujeme nejvíce na zimní plavání. Jsme tu už spoustu let, kdysi dávno pod TJ Haná Prostějov, teď už jsme několik let samostatní. Zájemců o otužování je teď spousta, způsobila to doba covidová, ale o sportovní otužování, které vedeme my, až takový zájem není. Je pravda, že máme pár nových členů, ale třeba včera jsme byli na přehradě, a byla tam spousta lidí, kteří se otuřují, ale nechtějí se nikde organizovat, nechtějí závodit.

Nepotřebovali by někdy alespoň radu někoho zkušenějšího?

Je pravda, že se občas stane, že mi někdo zavolá nebo nás osloví i na té přehradě, jak to děláme, a my rádi pomůžeme.

Pořádáte nějaký seriál závodů, kolik jich je do roka?

Seriál závodů zimního plavání sestává ze 27 závodů, sezóna začíná v říjnu a končí začátkem dubna. Závody jsou prakticky každou sobotu a konají se po celé České republice. Náš oddíl pořádá z tohoto seriálu dva závody, jeden teď 12. listopadu na Plumlovské přehradě, druhý potom v dubnu v obci Záříčí.

Zaujalo mě plavání Punkevní jeskyní.

Je to tradice na zahájení zimní sezóny, letos proběhne už 74. ročník. Plave se vždycky první říjnovou neděli, už skoro osmdesát let. Pořádá to brněnský oddíl ve spolupráci s těmi jeskyněmi a je to takové slavností zahájení sezóny. Zavezou nás dovnitř a my vyplaváváme ven. Není to závod, je to společenská akce. Voda tam má stabilně okolo osmi devíti stupňů, na začátek sezóny po létě je to první studenější voda, a samozřejmě vždycky nádherný zážitek.

Jak jste se k takovému sportu dostala a co vás na tom baví?

Začínala jsem jako dítě s bazénovým plaváním a k vodě jsem měla odjakživa blízko. Někdy v sedmnácti jsem se dostala k dálkovému plavání. K zimnímu až později. První akce, které jsem se zúčastnila, byla zmiňovaná Punkva. Uchvátilo mě to, úplně jsem se do toho zamilovala. Začala jsem s těmi lidmi chodit na tréninky, chtěla jsem překonat sama sebe. Zjistit, co ve mně je. A už to dělám přes třicet let.

Přeplavala jste La Manche. Tak povídejte.

Podařilo se mi to v roce 2001, což už je taky nějaký pátek. Napřímo to má 33 kilometrů, ale napřímo plavat nelze, plave se podle proudů. Já jsem měla naplavaných 46 kilometrů, a to za 11 hodin 56 minut. Pravidla jsou tam hodně striktní, musíte buď plavat, nebo to vzdát. Je to ale z padesáti nebo šedesáti procent v hlavě, tělo může být nachystané jak chce, ale pokud hlava nechce, nemáte šanci. Vidíte jen masu vody a doprovodnou loď, a jinak nic. Plavete, ani nevíte jak rychle a kde jste. Je to boj s vodou. Příprava na to byla samozřejmě dlouhá, cíleně jsem se na to připravovala skoro tři roky.

Co byste poradila lidem, kteří začínají se zimním plaváním a otužováním?

V prvníé řadě bych byla pro to, aby tam mikdy nikdo nelezl sám, nebo aby měl alespoň doprovod na břehu. Je nejlepší začít od léta a postupně do té vody chodit a přivykat na chladnější prostředí. Není úplně ideální začít uprostřed zimy. Na každého to ale působí strašně individuálně. Někdo to zvládá dobře, někdo ne, je to podle člověka. Taky bych doporučila, když už někdo do toho extrému jde, aby si nechal třeba jednou za rok udělat zátěžový test. My to máme jako povinnost, a vyplatilo se nám to.

Vlastimil Blaťák

Prostějovským zimním plavcům začala sezóna

Město Prostějov je několik desítek let místem, které kolem sebe shromažďuje zimní plavce a otužilce. Ti se již více jak deset let účastní republikové soutěže o Český pohár v zimním plavání. Šňůra neuvěřitelných dvaceti sedmi závodů se tradičně zahajuje setkáním otužilců z celé ČR první říjnovou neděli proplaváním Punkevních jeskyní. Jedná se o světově největší akci svého druhu. Následuje závod v otevřeném chladném bazénu ve Slavkově a pak již závody stavěné na volné vodě.

Oddíl DZP Haná Prostějov, z.s. pořádá dvě zimní akce. Organizátoři tímto zvou širokou veřejnost na nejbližší závod, který proběhne 12.11.2022 od 11:20 hodin na pláži u Lázničků na Plumlovské přehradě. Závod nese název „O ledovó čapo Boba Pácla“ a koná se již po osmé. Pro začínající zimní plavce je připravena krátká a přehledná trať 100 m, na kterou je možno se přihlásit (na vlastní nebezpečí) po registraci, ráno v den závodu.

Hanácké zimní plavce již několik let vede velmi zkušená plavkyně, přemožitelka kanálu La Manche z roku 2001, která přeplavala kanál jako druhá žena z Česka Dana Zbořilová. Dana je několikanásobnou mistryní České republiky a v roce 2016 si přivezla z mistrovství světa v ruském Tyumenu titul mistryně světa. V letošním roce na mistrovství světa v polském Glogow získala stříbro a bronz. Její svěřenci a svěřenkyně, kterých je v současné době registrováno v klubu 57. hrdě reprezentují svůj kraj a město Prostějov.

Zimní plavci z Hané si dovolují pozvat širokou veřejnost také na tradiční Vánoční koupel, která proběhne také na Plumlovské přehradě, a to na Štědrý den v pravé poledne.

Gabriela Ježková