Hejtman Suchánek se nezúčastní předávání státních vyznamenání

Hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek se nezúčastní slavnostního předávání státních vyznamenání na Pražském hradě. „Pozvání na Pražský hrad na předávání státních vyznamenání jsem dostal. Zúčastnit se ho ale nehodlám, nemohu. Počkám, až bude tento ceremoniál skutečně důstojný,“ uvedl Suchánek.

Ceremoniálu se hodlá zúčastnit pravděpodobně až jiný rok s jinou hlavou státu. „Tedy až bude na Pražském hradě takový reprezentant našeho státu, který důstojnost tohoto ceremoniálu nebude ničit,“ uvedl hejtman v pondělí večer na svém facebooku.

Zeman je jeden ze dvou nejhorších prezidentů v historii této země, říká hejtman
Pozvánku na předávání státních vyznamenání 28. října letos nedostali od kandeláře pražského hradu například předseda Senátu Vystrčil, předsedkyně Poslanecké sněmovny Pekarová Adamová, nebo předseda Ústavního soudu Rychetský. Na ceremoniál odmítají přijít někteří poslanci a rektoři, olomoucký hejtman je dalším z řady. „Vůbec přitom nejde o to, že se stávajícím prezidentem nesouhlasím (jako že většinou opravdu nesouhlasím), to by jako důvod opravdu nestačilo. Jedná se přece o nejdůležitější státní svátek a ocenění významných osobností. Miloš Zeman, podle mě jeden ze dvou nejhorších prezidentů této země v celé její historii, představuje všechno to, proti čemu se vymezuji celý svůj dospělý život a proti čemu se musím vymezit i nyní. Zásadní opakovaná selhání morální, lidská, osobnostní, politická, státnická (vnitro i zahraniční) opravdu nelze tolerovat ani omlouvat. A to ani věkem, ani zdravím. Škody napáchané na naší zemi a našich obyvatelích tímto člověkem jsou větší, než si uvědomujeme,“ uvedl ve svém zdůvodnění Suchánek.

Vlastimil Blaťák