V Olomouci se podle všeho rodí koalice bez SPOLU

Koalice bez SPOLU, tedy prakticky bez ODS, vzniká velmi opatrně v Olomouci. Hnutí spOLečně, které již bylo vítězným ANO ke spolupráci přizváno, rozhodně nepreferuje povolební spojení s Občanskými demokraty, a ti tak zřejmě zůstanou překvapivě v opozici.

Vítězné ANO by s koalicí SPOLU dalo dohromady křehkou většinu 26 mandátů, zdá se však, že preferovanější variantou bude pro ANO spojení s koalicí Pirátů a ProOlomouc. Nahrává tomu pravděpodobně už dojednaná povolební spolupráce ANO s dalším lokálním hnutím spOLečně, které se k možnosti dál spolupracovat se SPOLU staví velmi zdrženlivě. Občanští demokraté by tak, i přes téměř dvacetiprocentní volební výsledek, skončili v Olomouci po odlouhých letech v opozici.

Za už předjednaným spojením ANO a spOLečně je bezpochyby osvědčená spolupráce s ekonomickým náměstkem Bačákem, o kterou ANO nebude chtít v těžké době přijít. To ovšem dává spOLečně do ruky velmi silnou kartu ohledně výběru mezi SPOLU a ProPir. Právě tento bod zřejmě do značné míry rozhodne o podobě budoucí koalice.

Jaký je postoj spOLečně

„Velmi výrazně preferujeme koalici ANO a ProPir. Koalici se SPOLU úplně kategoricky nevylučujeme, ale je to pro nás velmi nepreferovaná varianta,“ uvedl k povolebním vyjednáváním předseda spOLečně Robert Runták. „Důvodem je to, že vnímáme potřebu vnést do spíše stojatějších a konzervativních vod olomoucké komunální politiky nový pohled a novou dynamiku. A PirPro jsou subjektem, který taková očekávání může naplnit,“ dodal. Podle něj by si hnutí ProOlomouc po osmi letech v opozici zasloužilo dostat šanci ve městě vládnout.

Jaký je postoj ANO

Ze zákulisních informací, které mají Hanácké novinky k dispozici, se klub ANO výrazně přiklání právě k variantě bez SPOLU, rozhodnuto ale ještě není. S lídrem ANO a pravděpodobným staronovým primátorem Miroslavem Žbánkem se během odpoledne nepodařilo spojit, zřejmě z důvodu probíhající Rady města.

Jaký je postoj Pirátů a ProOlomouc

„Koalice ANO, spOLečně a my je i u nás preferovaná. První kolo jednání s ANO bylo v pozitivním duchu, druhé zatím neproběhlo,“ odpověděl na náš dotaz stručně lídr společné kandidátky ProOlomouc a Pirátů Tomáš Pejpek. „Rovněž jsme jednali i se spOLečně nad možným půdorysem koalice,“ doplnil Pejpek.

Vlastimil Blaťák