Nejmladší kandidátku má spOLečně, nejvíce žen nabízejí komunisté

Zajímavou statistiku nabízí olomoucké kandidátky hned v několika ohledech. Nejmladší kandidátkou se chlubí hnutí spOLečně s věkovým průměrem kandidátů 43,6 let, absolutně nejvíce žen – hned jednadvacet – nabízí voličům KSČM.

Průměrný věk kandidátů jednotlivých politických stran a hnutí rozevírá mězi kandidujícími subjekty propast téměř čtvrt století. Zatímco nejmladší kandidátka s věkovým průměrem pouhých 43,6 let patří hnutí spOLečně, na opačném konci uzavírají pořadí komunisté s mimořádně vysokým číslem 65,6 let. K podobně vysokému číslu se blíží i Republikáni s průměrem 62,39 let.

Kandidující strany a hnutí, jejichž průměrný věk začíná čtyřkou, jsou v Olomouci pouze čtyti – kromě zmíněného hnutí spOLečně jsou to dále v těsném závěsu koalice Pirátů a ProOlomouc s číslem 43,84 let, koalice STAN a Zelení s průměrem rovných 45 let, a koalice SPOLU s průměrem 49,55 let.

Ženy na kandidátkách: Často možná jen marketingový tah

Nejvíce žen na kandidátce nabízí KSČM, a to hned jednadvacet. Boduje dokonce i počtem zastoupení kandidátek v první desítce, kam komunisté dokázali dostat hned čtyři kandidátky, a to výrazně mladší, než jaký je věkový průměr celé kandidátky.

O druhé místo se v počtu žen dělí ANO 2011, které nabízí 18 jmen z celkových 45 kandidátů, stejně jako Olomoučané se stejným počtem 18 žen. Rozdíl je ve zmíněné první desítce – zatímco ANO nabízí mezi „elitou“ pouze tři jména – na druhém místě Miroslavu Ferancovou, na čtvrtém náměstkyni primátora Evu Kolářovou, a Magdalénu Vaněčkovou, Olomoučané jsou jedinou stranou letošních olomouckých voleb, kde mají ženy v první desítce dokonce převahu.

Podobně jako ANO je na tom i koalice SPOLU, která sice nominovala Markétu Záleskou na mediálně viditelnou pozici lídryně, v první desítce kandidátky je ovšem z žen zastoupena pouze ona s Dominikou Kovaříkovou; hnutí spOLečně pak nabízí mezi prvními desíti kandidáty pouze jedinou ženu, Ivanu Plíhalovou.

Vlastimil Blaťák