Nejlepší česká sprinterka je v USA, trénuje s Freemanovou

Mistryně republiky v běhu na 100 metrů Eva Kubíčková z Olomouce odletěla studovat a trénovat do USA, kde ji nově jako trenérka vede olympijská medailistka Jamajčanka Michelle Freemanová, bronzová medailistka z Atlanty.

Devatenáctiletá Eva Kubíčková nastoupila koncem srpna ke studiu na vysoké škole v USA. Eva bude pokračovat ve své sportovní atletické kariéře při studiu na University of Oklahoma. Za Olomouc stihla vybojovat dvě zlaté medaile z mistrovství republiky, a to v bězích na 60 a 100 metrů, jejím osobním rekordem je vysoce kvalitní čas 11,51 sec., který zaběhla v letošním roce.

„Eva nyní trénuje v Oklahomě intenzivněji a častěji, snad to bude ku prospěchu věci,“ říká její dosavadní trenér z AK Olomouc Robert Novotný. Podle jeho slov studium nezabrání její účasti na vrcholných akcích příští sezóny. „Semestr jí končí v květnu, Eva se vrátí do České republiky a vrcholné akce by měla stihnout. Otázkou zůstává halová sezóna, protože Eva je specialistkou na halovou šedesátku,“ uvedl Novotný.

Nová trenérka: Slavná Jamajčanka, která běhala s Otteyovou

Novou trenérkou české mistryně je Michelle Freemanová z Jamajky, účastnice několika olympijských her. Freemanová získala zlatou medaili za vítězství v běhu na 100 metrů na hrách Commonwealthu v roce 1994, za Jamajku závodila na Letních olympijských hrách 1996 v Atlantě, kde získala bronzovou medaili spolu s Juliet Cuthbertovou, Nikole Mitchellovou a Merlene Otteyovou ve štafetě žen na 4×100 metrů. Byla také členkou jamajského olympijského týmu v letech 1992 a 2000.

Eva Kubíčková přišla do Atletického klubu Olomouc na konci roku 2016 v kategorii mladšího žactva z TJ Šumperk. V Olomouci začala studovat na Gymnáziu Hejčín a od začátku roku 2017 až doposud se připravovala pod vedením trenéra Roberta Novotného.

Vlastimil Blaťák