Kamion se zdravotními pomůckami vyrazil z Olomouce na Ukrajinu

V pondělí 26. září večer odjela zásilka zdravotních pomůcek z Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO) do logistického centra Karitas Kolomyja na západní Ukrajině. Šlo o zdravotní postele, matrace, invalidní vozíky, klozetová křesla, berle, francouzské hole, vycházkové hole, autolékárničky, bandáže a ortézy.

Plně na zvážení Kolomyjské Charity bude, zda materiál využijí pro potřebné v jejich regionu nebo jestli jej poskytnou dalším organizacím na Ukrajině. Potřebnost tohoto sortimentu je momentálně na Ukrajině plošná.

Materiál pro Ukrajinu byl získán od řady nemocnic po celé České republice. Darovaly věci, které aktuálně nezbytně nepotřebovaly. Vedle nich pomohly také některé místní Charity a hlavně soukromí dárci, kteří darovali hlavně berle a vozíčky. „Z naší strany i touto cestou opravdu upřímně děkujeme za každý jednotlivý dar. Vše bude mít své účelné využití,“ vzkázala Kateřina Biolková, koordinátorka projektů ACHO na Ukrajině.

Kamion, který ACHO pomohla zajistit Charita Česká republika, nakládali hlavně dobrovolníci. „Když jsem hledala dobrovolníky, ozvalo se mi i několik Ukrajinců vč. uprchlíků, kteří jsou tady a chtěli takto pomoci,“ sdělila Kateřina Biolková.

ACHO dle svých možností nepomáhá jen přímo na Ukrajině, ale i ukrajinským uprchlíkům v regionu. Poskytováno je poradenství, přímá asistence (doprovázení, pomoc s formuláři nebo tlumočení) a materiální pomoc. ACHO pro uprchlíky pořádá také integračních aktivity. Pokračuje i podpora evakuovaného dětského domova z Bortnyk.

„Z běžného drobného materiálu pro pomoc uprchlíkům, uvítáme i nadále hygienické potřeby jako šampony a tuhá mýdla. Pomoc nově příchozím i když již nikoli v takových počtech, jako z počátku války, poskytujeme v Olomouci i nyní,“ vysvětluje Kateřina Biolková s tím, že: „někdy je třeba opakovaně pomoci i těm, co tu jsou již nějakou dobu.“

Pomoc ACHO Ukrajině nebo uprchlíkům z Ukrajiny, je stále možné podpořit finančně na sbírkovém kontu Arcidiecézní charity Olomouc: číslo účtu: 4030207 / 0100.

Marek Navrátil