Galerie Zdeňka Buriana ve Slatinicích vytvořila unikátní katalog ilustrátorova díla

Ve Slatinicích vznikla před několika lety Galerie malíře a ilustrátora Zdeňka Buriana, unikátní počin soukromých sběratelů ale zůstal trochu mimo pozornost olomoucké veřejnosti. Je to škoda, protože k Burianově dílu přistoupili zcela mimořádným způsobem.

Za vznikem a provozem galerie stojí otec a syn Vybíralovi. „Kupovat díla Zdeňka Buriana začal tatínek. Pro něj to bylo téma už od dětství, když četl na půdě při petrolejce dobrodružnou literaturu. Po revoluci, když začal podnikal, získal prostředky na to, aby si některé originály mohl dovolit. Tak začala vznikat sbírka, která se postupně rozšiřovala, nyní je to ucelený soubor přibližně stopadesáti děl,“ říká Viktor Vybíral. Společně pak dali galerii unikátní podobu, která není úplně obvyklá ani ve větších a významnějších institucích.

Katalog, co je nejen katalog

Místem, které nová galerie získala, byla bývalá Farská konírna v areálu Lázní Slatinice. Po přibližně rok trvající rekonstrukci se galerie poprvé otevřela návštěvníkům, mezitím chystali oba galeristé, otec i syn, náročný projekt digitalizace celé sbírky pro tvorbu katalogu. „Právě digitalizace sbírky byla prvním impulsem pro vznik katalogu. Chtěli jsme tím pomoci i vlastní sbírce, protože tržba z prodeje katalogu samozřejmě šla do neziskovky, která ji spravuje,“ říká Viktor Vybíral. Místo obyčejného katalogu však vzniklo unikátní dílo, které návštěvu galerie posuvá na úplně jinou úroveň.

Není to jen soubor fotografií z výstavní síně. Katalog má přesah a jeho hodnota je tím mnohem větší. Záměrem bylo propojit jednotlivé obrazy s příběhem jejich vzniku, například s autorem příslušné literatury. Najdete si obraz a vnoříte se v textu, který ho doprovází, do doby, kterou symbolizuje, pochopíte kontext děje na obrázku, souvislosti z knihy, kterou ilustruje. Jak zobrazený příbeh pokračoval a jak skončil,“ popisuje Vybíral. Právě díky propracovanému katalogu dostává galerijní počin ze Slatinic nezvyklý rozměr, který skutečně probouzí zájem o Burianovu tvorbu.

Burian není významný jenom pravěkem, ale právě i ilustracemi dobrodružné literatury

Hlavním Burianovým životním tématem je právě dobrodružná literatura. „Burian dokázal obdivuhodně vystihnout dramatický okamžik. Ale ve sbírce máme i věci, které v sobě mají jinou náladu a sílu, například ilustrace k Babičce. Je to jen čistá hladina řeky se splavem, dramatický moment je skrytý v příběhu, který všichni známe,“ říká Vybíral.

Diváka zaujme dokonalost kompozic a autorova příkladná práce se světlem, dílu vévodí především Burianovy kvaše, které jsou pro jeho ztvárnění dramatických situací z ilustrované literatury typické. „Dramatický okamžik obsahuje emoce. Myslím si, že právě přímé vyjadřování emocí dnes lidem často chybí, a mají po nich hlad. Proto věřím, že šikovné představení tématu Burianovy práce může i dnes zase přitahovat mladé lidi, kteří Zdeňka Buriana ještě neznají,“ myslí si Viktor Vybíral.

Galerie je pro veřejnost otevřená ve středu, v sobotu a neděli od 13 do17 hodin.

Vlastimil Blaťák