Olomouc tím velmi ztrácí, říká historik Josef Šrámek o vymazání Radeckého

O víkendu proběhlý Festival vojenských hudeb již pátým rokem nenese jméno maršála Radeckého. Čím může Radecký vadit v roce 2022, navíc v kontextu právě zbudované sochy Marie Terezie na Horním náměstí, jsme se zeptali historika vojenství Josefa Šrámka.

Proč si myslíte, že ve 21. století může někomu vadit jméno maršála Radeckého?

Myslím si, že je to dědictví první republiky, kdy nově vzniklý stát bojoval za svou existenci, a to i po ideologické stránce. Jak známo, socha maršála Radeckého byla v té době v Praze odstraněna z veřejného prostoru, ale to lze dobově chápat. Doufal bych ale, že dnes se budeme koukat na osobnost Radeckého jinýma očima.

Podotýkám, že festival byl letos spojen s týdnem vojenské historie a na náměstí se zbudovala písková sicha Marie Terezie. Mohlo by vadit to, že byl voják?

Pokud vím, maršálu Radeckému nikdy nikdo nevyčítal válečné zločiny nebo zločiny proti lidskosti, těžko bychom tedy mohli udělat rovnítko například mezi ním a maršálem Koněvem, abych zmínil pro srovnání nedávnou kauzu. Dovedu pochopit, že může existovat vůle posunout se od dobového zařazení, ale konkrétně v Olomouci je to minimálně zvláštní, a v kontextu zbudované sochy Marie Terezie přímo na náměstí tomu vůbec nerozumím.

Požadavek na změnu názvu festivalu údajně přišel od armády.

Vojensko-historická obec asi nebude překvapena, ale tenhle problém s Armádou ČR má leckdo. Jsou velmi politicky ovlivněni, a dějiny pro ně počínají vznikem legií – měřeno alespoň optikou oficiálních výstupů. Je potřeba uvést, že armáda podléhá ministerstvu obrany, které stále navazuje na prvorepublikovou politickou linii.

Je to cílená snaha nemluvit o dřívější historii?

Nemyslím si, že by to bylo nějakým cíleným názorem, ale historickou neznalostí určitě. Je to bezmyšlenkovitá snaha pokračovat v zajetých kolejích. Olomouc jako město tím velmi ztrácí, protože jméno Radeckého rezonuje v celé střední Evropě. Přemýšlím, jestli by se proslulý a oblíbený novoroční koncert vídeňské filharmonie obešel bez Straussova Radeckého pochodu. Přijde mi příznačné, že tuhle otázku si tam nikdo neklade. Navíc ten pokus s Marií Terezií je naprosto nelogický.

Vlastimil Blaťák

Medailon

Mgr. Josef Šrámek, Ph.D. vystudoval historii na Univerzitě Palackého v Olomouci a dnes působí jako historik a kurátor v Muzeu východních Čech v Hradci Králové. Specializuje se především na vojenské dějiny 19. století s důrazem na prusko-rakouskou válku roku 1866.