Někteří exčlenové šli vlastní cestou, říká Michael Mencl o ČSSD

Olomoucká ČSSD má v tuto chvíli v zastupitestvu jediné zastoupení, protože Antonín Staněk se uvádí jako nezařazený. O historickém dědictví a o nových perspektivách sociální demokracie jsme si povídali s lídrem kandidátky Olomoučané Michaelem Menclem.

O dědictví éry Antonína Staňka
Olomoucká ČSSD si s sebou nese poměrně negativní dědictví éry Antonína Staňka nebo Miroslava Petříka. Nechci, aby to byl příliš sugestivní dotaz – ale jak jste se s touto érou vyrovnali?

Myslím, že když se podíváte na naši kandidátku, bude to hned jasné. Žádná kontroverzní jména na ní nenajdete. Někteří exčlenové šli vlastní cestou, jiní už od nás nedostávají žádný prostor. Nechceme ve svých řadách skandály ani projevy papalášství. Olomoučané potřebují stabilní, důvěryhodnou, sociálně zaměřenou stranu.

V komunálních volbách 2022 kandidujete s nezávislými osobnostmi jako Olomoučané. Proč není v názvu kandidátky ČSSD?

Olomoučané jsou koalicí sociálních demokratů a nezávislých osobností, které tvoří více než třetinu kandidátů. Hledali jsme průnik v programových prioritách, v představě o řízení města a společně jsme vytvořili velmi silnou kandidátku. Máme v týmu lidi, kteří jsou schopni formulovat vizi Olomouce. Nezávislí kandidáti jsou úspěšní ve svých profesích a mají bohaté životní zkušenosti – kolonka „povolání“ jen ztěžka dokáže vyjádřit vše, co reprezentují. Například o profesoru Otyepkovi, bezesporu jednom z nejúspěšnějších vědců v ČR, bych mohl mluvit dlouho. Sociální demokraté budou mít na volebním lístku u svých jmen samozřejmě uvedeno ČSSD.

Na celostátní úrovni je v současné době ČSSD pod pětiprocentní hranicí. Má podle vás sociálně demokratická politika ještě budoucnost?

V týdnu jsem četl, že už se blíží šesti procentům. Budoucnost samozřejmě má, vždyť fungující sociálně-demokratická politika je základním pilířem moderní evropské společnosti. Dokonce i od přátel napříč politickým spektrem jsem po volebním debaklu ČSSD v parlamentních volbách slyšel, že sociální demokracie neměla vypadnout, protože, přestože ji nevolí, byla i pro ně jakousi zárukou stability. ČSSD si procházela turbulentním obdobím. Očistný proces uvnitř strany ale stále probíhá – v některých městech rychleji, jinde pomaleji. Jsem ale přesvědčený, že už se odrazila ode dna a je na nás, zda si dokážeme kvalitní prací důvěru lidí udržet. S tímto vědomím jsem do toho v Olomouci šel.

Do jaké míry vám voliče odloudilo ANO? Vrátí se?

Hnutí ANO svými populistickými sliby, bez větších ambicí tyto sliby doopravdy splnit, skutečně získalo přízeň podstatné části voličů sociální demokracie. Chyba byla samozřejmě i na straně ČSSD, protože jsme ztráceli důvěryhodnost a Olomoučané proto hledali útočiště jinde. Z prvních předvolebních setkání s občany ale už zaznívá, že je ANO zklamalo, že tak si tu „změnu“ nepředstavovali. Chceme je přesvědčit, že důvěryhodná, moderní, sociálně-demokratická politika má v Olomouci své jméno – Olomoučané.

O ženách v politice
Trendem poslední doby jsou ženy na čelných místech na kandidátce, dokonce koalice SPOLU a STAN se Zelenými postavili ženu do čela. Kolik nabízíte žen například v první desítce?

V první desítce máme šest žen. Celkově mají ženy na kandidátce Olomoučanů 40% zastoupení.

Prakticky jediným veřejně trochu známým jménem je z vašich žen Yvona Kubjátová. Čím je pro vás cenná?

Známých jmen se i mezi kandidátkami Olomoučanů najde více. Například dvojka, Daniela Ostrá, je místopředsedkyní ČSSD a Hanu Labskou si lidé pamatují jako mluvčí ZOO, nicméně zpátky k Vaší otázce. Yvona Kubjátová je zkušená politička, která nám svou dlouholetou praxí výrazně zjednoduší prosazování našich návrhů. Byť převážně s novými jmény, nebudeme vstupovat na politické kolbiště bez zkušeností a vyvarujeme se díky tomu chyb, které by zbytečně zpomalovaly změnu, kterou si Olomouc tak zaslouží.

Je podle vás rovné zastoupení mužů a žen v politice žádoucí stva?

Naprosto! Politické zastoupení by mělo odrážet skladbu společnosti, a proto bych byl rád, kdyby ženy dostaly odpovídající prostor. Všichni vidíme, kam vedla politika ostrých loktů a slov, do které se ženám vcelku pochopitelně nechtělo. Ženy, které si musely svá místa složitě vybojovat, ztrácí často svůj ženský element, který nejen sociální politika tak potřebuje.

Kolik má olomoucká ČSSD v tuto chvíli členů, a kolik z nich jsou ženy?

Mám čísla ze začátku roku, kdy bylo členů okolo stovky, a ženy tvořily asi jednu třetinu.

Co dnes nabízíte Olomoučanům
S jakými prioritami jdete v Olomouci do komunálních voleb?

Hlavní prioritou je cenově dostupné bydlení pro všechny generace. Chceme, aby si Olomoučané mohli dovolit v Olomouci důstojně žít. Mladí lidé potřebují startovací malometrážní bydlení, senioři uvítají samostatné malé byty se zázemím pro prožití důstojného stáří. Rodiče s dětmi – samoživitelé a osamělí senioři by měli mít možnost bydlet v mezigeneračních domech. Jiné rodiny zase ocení družstevní nebo spolkové bydlení. I s ohledem na omezenou životnost panelové výstavby musí Olomouc začít neprodleně řešit vlastní bytový fond. Je to obrovská, důležitá a dlouhodobě opomíjená oblast. Dalšími prioritami jsou kvalitní, cenově dostupné mimoškolní aktivity pro děti a mládež, které zahrnují i výstavbu nových hřišť. Chceme zjednodušit systém žádostí o příspěvek na dětské kroužky tak, aby si o něj mohly jednoduše zažádat všechny rodiny, které se nyní nachází ve složité situaci. Krize nesmí dopadat na děti. Obdobně chceme, aby město pomohlo rodinám a seniorům snížením poplatku za odpady. Olomouc má jedny z nejvyšších poplatků. Dnes, kdy se domácnosti dostávají do vážných potíží, by tu pro ně město mělo být a ne jen slepě jako dráb vybírat poplatky, aniž by se zlepšily služby. Nová hřiště a výběhy potřebují nutně i pejskaři. V Olomouci totiž prakticky není kde pustit čtyřnohé společníky na volno. Navíc se zvýší i čistota v ulicích. S minimem nákladů z toho bude benefitovat velká část obyvatel. Zeleň ve městě nebo čisté a uklizené ulice považujeme za naprostou samozřejmost, a proto z toho neděláme programovou prioritu.

Zaujala mě kandidatura fotbalisty Romana Hubníka a politologa Pavla Šaradína. Jak k takové dohodě došlo?

Ve své podstatě to nebylo nic zvláštního. Aktivně jsem hledal mezi osobnostmi kvalitní nezávislé kandidáty, kteří s naším programem souzní a chtějí přispět ke změně. Kandidáty, kterým není Olomouc lhostejná. Názory docenta Šaradína, který se vyjadřoval nejen ke komunální politice, jsem sledoval dlouhodobě a souhlasil s nimi. Proto mě potěšilo, že na mou nabídku kývl a rozhodl se v politice aktivně angažovat. K Romanu Hubníkovi jsem se dostal přes naše kandidáty z oblasti sportu. Bývalý fotbalový reprezentant v současnosti podniká, je obrovským vzorem pro děti a vnímá stejné priority jako my. Společně s Radkem Čapkou, ředitelem gymnázia Čajkovského, představí skvělou část programu, která se věnuje sportování, ale pro všechny. Je pro nás velkou posilou.

Jaké je podle vás hlavní téma těchto voleb, myšleno v Olomouci?

Mám pocit, že ve veřejném prostoru nejvíce rezonuje parkování, doprava a čistota v ulicích. Je zarážející, že se k tomu hlásí i současná koalice, která v tomto směru neudělala za čtyři roky téměř žádný pokrok.

Vlastimil Blaťák