Kandidátky jsou v Olomouci známy. A nesou řadu překvapení

Je známa finální podoba kandidátních listin pro komunální volby v Olomouci. Lídry jednotlivých kandidátek jsme vesměs znali už od jara, nyní ale byly na portále volby.cz zveřejněny kmpletní jmenné seznamy. V hanácké metropoli nabízejí nejedno překvapení.

Minulý vítěz ANO 2011 povede do zářijových voleb i  letos Miroslav Žbánek, zbytek kandidátky je až na drobná překvapení v pořadí zhruba dle očekávání: ze druhého místa jde do boje o olomouckou radnici Miroslava Ferancová, třetí je Miloslav Tichý. Až šestadvacátý je poslanec Milan Brázdil. Při bližším zkoumání zaujme také Karel Konečný, minule trojka kandidátky ANO a posléze i náměstek, nyní ale odstrčen na 29. místě. Je to za trest? Že skládání kandidátky do počtu 45 asi nebylo úplně jednoduché svědčí podivně vysoký počet rodinných příslušníků některých kandidátů, kteří byli na kandidátku, obvykle jako bezpartijní, dopsáni.

Komunisté vysílají do voleb jako jedničku Liběnu Večeřovou, na kandidátce je však zarážející především skutečnost, že průměrný věk kandidáta je 65,6 let. Osmdesátníci kandidují za komunisty v Olomouci hned čtyři, nejstaršímu z kandidátní listiny je 91 let. Sedmdesátníci pak naprosto dominují.

Olomoučané, alias ČSSD s nezávislými osobnostmi, překvapili. Kandidátní listina pod vedením Michaela Mencla nabízí jako pětku fotbalistu Romana Hubníka, vědce Michala Otyepku, nebo politologa Pavla Šaradína, a co do počtu veřejnosti alespoň trochu více známých jmen nad konkurenty jasně vede.

ProOlomouc a Piráti v čele s Tomášem Pejpkem nabízejí na jedenáctém místě politoložku Evu Lebedovou, která se na konci března nechtěně stala symbolem cenzury v periodiku, v němž inzeruje Statutární město Olomouc, a mimoděk tak odstartovala volební kampaň už na jaře.

Přísaha Roberta Šlachty vysílá do komunálních voleb jako jedničku pedagoga Václava Dvořáka, kolem něj ale staví pouze 25 dalších kandidátů (z možných 45). Čistě teoretické výrazné vítězství této kandidátky by tak podle všeho znamenalo přerozdělení mandátů jiným stranám. Ještě hůře je na tom čtyřkoaliční kandidátka monarchistů se Soukromníky, Svobodnými a Konzervativní stranou, viz níže.

Kandiduje také v devadesátých letech známá SPR-RSČ. Aktuálním přesným názvem Sdružení pro republiku – Republikánská strana Čech, Moravy a Slezska. V čele kandidátní listiny najdeme jméno Pavla Mužného, další jména na kandidátce jsou veřejně neznámá.

SPD a Trikolóra nabízí kromě očekávaného lídra Pavla Jelínka na pátém místě zpěváka Miroslava Spilku, k překvapení mnohých se o olomoucký zastupitelský mandát neuchází Zuzana Majerová.

Hnutí spOLečně se sice skrytě strachuje, aby si voliči nepletli značku spOLečně a SPOLU, a tajně doufá ve vylosování nízkého volebního čísla, aby bylo na volební plachtě nahoře, pokud ale budou voliči číst jmenný seznam kandidátů, zaujme s jakýmkoli číslem: za Otakarem Štěpánem Bačákem najdeme fanouškům známé fotbalisty Sigmy Olomouc, například Radima Königa, ale třeba i bývalého marketingového manažera Sigmy Martina Raka, který se v posledních letech profesně angažuje v Baníku Ostrava a v olomouckém veřejném životě se až do této chvíle tolik neobjevoval. Trojkou kandidátky je herečka Ivana Plíhalová, a nejen ona, ale i v podstatě celá první desítka spOLečně ukazuje na ne úplně obvyklou personální konzistentnost hnutí, vztaženo k minulýcm volbám.

SPOLU, tedy koalice ODS, KDU-ČSL a TOP09, nabízí celou řadu překvapení. Na kandidátce úplně scházejí především dvě jména – Richard Benýšek a Radim Kašpar, kteří ještě před nedávnem více či méně projevili ambici celou kandidátku vést. Tedy na ní nejsou pro jistotu vůbec!!, a něco to vypovídá o dění uvnitř ODS. Ne nezajímavá je pak kandidatura advokáta Petra Konečného, od jehož kanceláře minimálně v některých oblastech čerpá současná koalice právní služby takřka exkluzivně, a i tato kandidátka je „vycpána“ kandidaturou celé řady rodinných příslušníků až do počtu 45, což je při počtu stran, kandidujících v koalici, svérázná situace.

STAN, Zelení a nezávislé olomoucké osobnosti s lídryní Andreou Hanáčkovou nabízejí Petra Daňka a Davida Helcela, kteří se v minulých volbách ucházeli o voličskou přízeň na kandidátce ProOlomouc. Na devátém místě zaujme Michal Malacka, který současně kandiduje i do Senátu, na posledním, pětačtyřicátém místě je na kadidátce zapsán hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

Svobodní, Soukromníci, Koruna Česká a Konzervativní strana spolu v koalici nabízejí jako lídra Bohuslava Coufala od Soukromníků, nebýt ale monarchistů, nesložily by tři ostatní strany zřejmě kandidátku žádnou. Celá koalice čtyř stran nabízí jen patnáct jmen, z nichž hned deset!! pochází z návrhu zastánců monarchie, Svobodní vyslali na kandidátku pouze dva lidi, Soukromníci také dva, Konzervativní strana pak jediného kandidáta.

Vlastimil Blaťák