Olomouc se vrací k socialistické výzdobě, vyděsil se architekt Šépka

Architekt Jan Šépka, autor současné podoby Horního náměstí, na sociálních sítích tvrdě zkritizoval strom v truhlíku, který má být výzdobou náměstí. „Olomouc se vrací k socialistické výzdobě truhlíků na Horním náměstí. Chudák strom!!!,“ uvedl doslova architekt.

„Kritizuji to již poněkolikáté. Nejsem proti květinové výzdobě náměstí, ale jde o způsob, jakým se to udělá. To, co se nyní vyskytuje v Olomouci na Horním náměstí, je bezradné a kýčovité. Nemá to žádný estetický účinek a degraduje to celé náměstí,“ uvedl na dotaz Hanáckých novinek Šépka, který po čase zavítal do Olomouce. Podle jeho slov škodí truhlík i samotnému stromu, který není připraven snášet vedra. „Je to to nejhorší, co lze tomu stomu udělat,“ říká architekt.

Stromy a zeleň na náměstí? Dlouhá debata bez konce, architekt má jasno

„Já i památkáři zastáváme názor, že stromy na olomoucké Horní náměstí nepatří. Květinové výzdoby bych ale uvítal, pokud by nebyly dělány způsobem, který v Olomouci bohužel poslední léta vítězí. To, co ale vídáme, jsou pokleslé realizace, které vracejí Olomouc do socialistické éry,“ říká Jan Šépka. „Několikrát jsem doporučoval, aby si vzali k ruce výtvarníka,“ dodává.

Olomouc v posledních letech umisťuje květinovou výzdobu na náměstí pravidelně, různé realizace byly k vidění zejména v posedních čtyřech letech. Letos pak město zprovoznilo tzv. květinové stezky. „Lidé mají Olomouc v povědomí jako město květin. Nechceme, aby se jim toto spojení z paměti vytratilo,“ uvedla pro radniční web v této souvislosti náměstkyně primátora Markéta Záleská, do jejíž gesce spadá turistický ruch. Právě ona se podle tiskové zprávy vedení města zasloužila o návrat květinové výzdoby do centra města a letní green point.

Vlastimil Blaťák