Bačákova Odyssea. Cesta za obnovou toalet byla bojem s úředníky

Mezi záměrem znovuzprovoznit zchrátralé toalety v Čechových sadech a realizací jsou dva dlouhé roky. Byly trnitou cestou mezi desítkami stanoviskek úředníků o tom, že něco „nejde“, nyní je ale sto let stará stavba zachráněna, a rekonstrukce může začít.

Anabáze začala zhruba před dvěma roky,“ vzpomíná Otakar Bačák, který celé ty měsíce za rekonstrukci toalet bojoval. „Nebylo kam napojit odpady, tudíž rekonstrukci nebylo možno provést – řešil jsem tedy napojení na připravenou šachtu na sousedícím pozemku, jen pár metrů vzdálenou. Úředníci ovšem nechtěli řešit případné spory s možným ucpáním, hledali jsme tedy jiné napojení,“ popisuje Bačák počáteční obtíže.

Jednu chvíli dokonce hrozilo, že dnes již historicky cenná stavba z roku 1922 olomouckého stavitele Jana Hublíka bude nahrazena mobilními smart toaletami. „Úředníci navrhovali stavbu zbourat a dát tam mobilní nerezovou buňku s památkáři schváleným povrchovým designem. Tento záměr naštěstí překazil covid,“ popisuje Bačák. Tím celý příběh nekončí, ale v podstatě teprve začíná.

Elektrárna nejprve nechtěla toalety napojit

Za zachování toalet v současné podobě a jejich rekonstrukci se nakonec postavila i městská odborná komise a Národní památkový ústav. Odpady se nakonec podařilo levně napojit na hlavní řad. Euforie ale netrvala dlouho – v tento moment vstoupil do celého příběhu ČEZ, který odmítl budovu napojit. Po dlouhých vyjednáváních se podařilo napojení nakonec dohodnout s termínem v březnu 2023.

Zdá se tedy, že rozuzlení celé dlouhé úřední štrapáce je u konce. Stavební část a přípojky na vodu a kanalizaci by měly být hotové ještě letos, s přípojkou k elektřině je třeba vyčkat na přeložku trafostanice, kterou bude v březnu realizovat ČEZ. Výstaviště Flora nyní prověřuje možnost alespoň dočasného napojení z veřejného osvětlení.

Toalety se budou na noc zamykat, kvůli bezdomovcům

Budou osazena nová okna i dveře, výměna čeká i střechu a podlahy. K objektu také povede nový mlatový chodník. Návštěvníci parku pak uvnitř budovy najdou bezbariérové WC, pisoár, pro maminky s malými dětmi bude k dispozici přebalovací pult a obsluze WC, kterou bude zajišťovat Výstaviště Flora, bude sloužit také sklad potřebného vybavení. V projektu se počítá také s pítkem umístěným na straně budovy směrem k dětskému hřišti.

Protože místo může lákat bezdomovce, budou se toalety na noc zamykat, aby nesloužily jako noclehárna. Rekonstrukce architektonicky cenné budovy veřejných toalet včetně všech přípojek bude stát zhruba 3 miliony korun. Začít by se mělo ještě během letních prázdnin.

Jaromír Zaspal