Akce Bílý kámen vybrala pro Ukrajinu čtvrt milionu

Ministryně obrany Jana Černochová v rámci své cesty na Ukrajinu dne 2. července předala zástupcům nadace Aim Charity Foundation šek v hodnotě 250 tisíc Kč, který jako výtěžek z tradiční cyklo-turistické akce Bílý kámen věnovaly na podporu Ukrajiny organizátoři této akce, spolky Haná Velká Bystřice, Lubavia, město Velká Bystřice a Vojenský újezd Libavá.

Částka pomůže obyvatelům válkou zasažených oblastí a budou za ni nakoupeny potraviny a další materiální potřeby.

„Jsem ráda, že naše země podporuje Ukrajinu nejen dodávkami vojenského materiálu, ale že můžeme poskytnout i humanitární pomoc od naší veřejnosti. Tak tomu bylo právě v tomto případě. Ráda bych tímto znovu poděkovala občanům České republiky, že jim osud obyvatel Ukrajiny není lhostejný a stále pomáhají. A velmi děkuji organizátorům akce Bílý kámen za tuto finanční podporu, kterou jsem mohla na Ukrajině předat,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová.

Oblíbená akce Bílý kámen, jejíž už 28. ročník se letos pod záštitou ministryně obrany konal 1. května, zájemcům umožňuje prohlédnout si v jediný den v roce běžně nepřístupná místa Vojenského újezdu Libavá. Zatímco jindy výtěžek ze vstupného putuje na opravy památek na území vojenského prostoru, letos se organizátoři rozhodli vstupné mírně zvednout a celou částku věnovat obyvatelům válkou zkoušené Ukrajiny. Šek v hodnotě čtvrt milionu pak organizátoři předali ministryni obrany 1. července v Litomyšli, aby jej následně mohla ve Lvově darovat ukrajinské nadaci.

„Byl to spontánní nápad. Říkali jsme si, že pro letošek oželíme peníze na památky a raději je věnujeme těm, kteří je v tuto chvíli potřebují daleko nutněji,“ říká jeden z organizátorů Milan Heřman z folklorního souboru Haná Velká Bystřice.

Za letošní výjimečné vstupné 100 korun organizátoři návštěvníkům připravili výjimečný zážitek – vůbec poprvé mohli cyklisté a turisté projít trasu z Libavé do Staré Vody údolím řeky Odry. „Ti, co se nám ozvali, byli nadšení. A nápad, že letos pomůžeme Ukrajině, většina bez problémů přijala,“ doplnil Heřman.

S výsledkem akce je spokojený i hlavní organizátor Bílého kamene, starosta města Velká Bystřice Marek Pazdera. „Protože jsme se rozhodli, že výtěžek letos půjde jinam, oslovili jsme paní ministryni (Janu Černochovou) a poprosili ji o záštitu nad akcí. Ministerstvo obrany se také ujalo výběru charitativní organizace Aim Charity Foundation, která na Ukrajině podporuje pozůstalé po ukrajinských bojovnících a pro obyvatele zasažených oblastí nakupuje potraviny,“ vysvětlil s tím, že jeho i kolegy z akce Bílý kámen těší, že byl šek předán přímo na Ukrajině.

„S výsledkem naší snahy jsme moc spokojení a jsme rádi, že jsme mohli i s podporou Ministerstva obrany pomoct dobré věci,“ uzavírá za organizátory Marek Pazdera.

Vlastimil Blaťák, zdroj: army.cz