Vladimír Špidla představil v Olomouci svou knihu

Jaký je původ výroku „Zdroje jsou“, který byl po vytržení z kontextu rukou píáristy přičten někdejšímu premiérovi Vladimíru Špidlovi, i o tom, kdy se naposledy viděl s Milošem Zemanem, hovořil ve středu večer v Olomouci Vladimír Špidla při představování své knihy.

Někdejší předeseda vlády a eurokomisař Vladimír Špidla sepsal svou poslední knihu jako svého druhu paměti, jakkoli si je jako vystudovaný historik vědom subjektivity takového podání. „Snažil jsem se napsat poctivé paměti, a vystihnout ty věci přesně,“ uvedl středeční diskusi na katedře politologie FF UP v Sále Václava Havla.

„Snažil jsem se zdržet se toho, dělat soudy o lidech, protože lidé jsou komplikovaní. I proto jsem vynechal anekdotické příběhy,“ řekl.

Kniha je rozhovorem novináře Luboše Beniaka s politikem, který po roce 1989 obnovoval po boku Miloše Zemana sociální demokracii. Oba dva se posléze rozešli, Zeman se podílel na pádu Špidlovy vlády. „Naposledy jsme se potkali na nějaké recepci, už je to mnoho let. Ani jsme se nepozdravili, ani jsme si nepředstírali zdvořilost,“ uvedl Špidla.

Dotknul se i výroku „Zdroje jsou“, který je mu léta připisován. „Luboš Beniak byl při tvorbě této knihy natolik profesionální, že vyhledal ten původní výrok. Byl samozřejmě řečen v nějakém kontextu. Stalo se tak při vystoupení, kdy jsem hájil nějaký projekt podpory Pardubického kraje, a řekl jsem, že zdroje jsou, že tento projekt je narozpočtován. Pak se toho chytil nějaký obratný píárista,“ zavzpomínal Špidla.

Kniha vyšla v nakladatelství Prostor, na webu vydavatele je možno ji zakoupit ZDE.

Vlastimil Blaťák