Interaktivní pomůcka pomáhá dětem s autismem, říká Markéta Jandeková

Pracovníci spolku Jdeme Autistům Naproti, který s touto cílovou skupinou pracuje již devatenáct let, si kladou otázku, jak nejlépe autistům pomoci, již velmi dlouho, a neustále hledají nové a nové podněty pro to, jak s klienty například cvičit.

Jaká omezení způsobuje člověku do života autismus?

Odborná veřejnost se shoduje na tom, že v posledních letech rychle přibývá dětí, které žijí
s diagnózou porucha autistického spektra. Rozsah tohoto postižení je velmi individuální. Osoby s takzvanou vysokofunkční formou nemají často problém vystudovat vysokou školu, selhávají však v sociálních vztazích, které jen těžko navazují a udržují. Naopak děti s nízkofunkční formou tohoto postižení mohou zůstat i v dospělosti neverbální, s rozsáhlými senzorickými problémy. Zejména u osob s nízkofunkční formou autismu se setkáváme s tím, že postižení má komplexní dopad na vývoj člověka, a tedy i na celý jeho život. Nezřídka se objevují také problémy související s hrubou motorikou a celým pohybovým aparátem.

Zlepšení hrubé motoriky je určitě nezbytné pro následný rozvoj jemné motoriky a celkový rozvoj osobnosti. Čím ale klienty s autismem motivovat k pohybu?

Když jsme se se dozvěděli o existenci mobilního interaktivního boxu ovládaného nohou a pery, okamžitě jsme začali uvažovat o nákupu této skvělé pomůcky. Přesto, že se jedná o finančně náročnou pomůcku, rozhodli jsme se, že finanční prostředky na její provoz získáme. Tato pomůcka funguje na principu snímání pohybu lidského těla prostřednictvím vestavěné kamery a následně přes spojení s počítačem a projektorem. Tím pádem lze na vizuální projekci na podlaze sledovat přímou souvislost s naším pohybem při konkrétním zapnutém programu.

Jak přesně tato pomůcka funguje?

Tato pomůcka pomáhá nácviku motorických schopností a dovedností. Obrovským přínosem je možnost propojování smyslů, a tím také podpory motorického plánování a kontroly vedení pohybu, orientaci v prostoru, komunikačních dovedností a také možnost k relaxace. Z mé zkušenosti si každý klient najde tu svou oblast zájmu, např. sbírá body za vyplašené krokodýly, otevírá truhlu v mořském světě a následně označuje odpověď na kvízovou otázku z vybraného tématu, ničí hořlavé meteory letící k planetě Zemi, pohybem odkrývá vrchní obrázek a poznává ten spodní, vybarvuje černobílou předlohu nebo si jen užívá pohled na zvířecí život v potůčku či v moři.

Jak jste získávali peníze na takový projekt?

Majoritní částku jsme získal spolek od Státního zemědělského a intervenčního fondu. Dále přispěla Nadace Siemens a dárcovská kampaň na Darujme.cz. Nemalou částku se podařilo získat díky punčování ve spolupráci s Kavárnou Kina Metropol a firmou Nordic Telecom. Ta dofinancovala chybějící peníze. Tímto chceme všem našim spozorům velmi poděkovat.

Další informace o aktivitách spolku se můžete dozvědět na webu jan-olomouc.cz.

Vlastimil Blaťák