Na vrchního státního zástupce v Olomouci je navržen Radim Daňhel

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž dnes navrhl ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi Radima Daňhela, dosavadního okresního státního zástupce v Kroměříži, do funkce vrchního státního zástupce v Olomouci. O jeho případném jmenování rozhoduje ministr spravedlnosti.

Mgr. Radim Daňhel je zkušeným státním zástupcem, který se dlouhodobě specializuje především na majetkovou a hospodářskou kriminalitu a zajišťování výnosů z trestné činnosti. Od roku 2003 postupně pracoval na Okresním státním zastupitelství Brno-venkov, Obvodním státním zastupitelství pro Prahu 5 a od roku 2007 pak na Vrchním státním zastupitelství v Praze, kde v letech 2012–2013 zastával funkci ředitele odboru závažné hospodářské a finanční kriminality. Od roku 2013 působí v Kroměříži, od roku 2020 jako tamní okresní státní zástupce (podrobný profesní životopis k dispozici zde).

Výběru vhodného kandidáta se nejvyšší státní zástupce Igor Stříž intenzivně věnoval od konce března 2022, kdy ve funkci olomouckého vrchního státního zástupce na vlastní žádost skončil JUDr. Ivo Ištvan. Vrchní státní zastupitelství v Olomouci od letošního dubna vede jeho náměstek Mgr. Pavel Komár.

Vlastimil Blaťák