Lídryně STAN Hanáčková: Většina Olomoučanů je ve městě spokojena

Lídryní koalice STAN a Zelených je v Olomouci v komunálních volbách Andrea Hanáčková. O tom, proč se rozpadla koalice s Piráty, proč v Olomouci nejde liberální blok spolu v pětikoalici, a jaký je koaliční potenciál STANu.

V Olomouci byla známá myšlenka zamýšleného projektu pětikoalice, vy jste měli být se STANem jeho součástí. Můžete vysvětlit, proč to nevyšlo?

Měli jsme rozdílná vstupní data o potenciálu takové koalice i jinou historickou a politickou zkušenost. Dlouhodobě veškeré průzkumy ukazují, že spojení STAN a Pirátů přináší znatelně nižší volební výsledky, než je součet samostatných výsledků těchto subjektů. Potvrzuje to každý Kantar České televize, koneckonců i výsledky posledních sněmovních voleb. Jinými slovy toto spojení nepřináší žádný multiplikační efekt, spíš naopak.

U SPOLU takové spojení vyšlo.

Ve Spolu se jednotlivé značky rozplynuly, máte pravdu, že tam spojení zafungovalo. Bavme se ale o financích na budování takového brandu, víme, že Spolu do projektu nainvestovalo obrovské desítky milionů korun. Díky tomu se v mnoha případech povedlo pod novou značkou schovat staré tváře.

Jak jste vyhodnotili koaliční potenciál se Stranou Zelených?

Nejjednodušší odpověď je, že jsme si od začátku jednání nejvíc vyhovovali lidsky i z hlediska programových akcentů. Hnutí STAN má tu výhodu, že je hnutí pragmatické nezatížené jakoukoliv ideologií. Shodneme se na klíčové roli města, kterou musí do budoucna mít ve vztahu k vlastní vodě a k odpadovému hospodářství. Na naše schůzky se pravidelně sjíždíme ze všech olomouckých stran na kole a vnímáme tedy bezprostředně, na ulicích i v parcích, co potřebují rodiny s dětmi i senioři. Máme takto vyváženou i kandidátku a zrovna v těchto dnech zažíváme různé drobné radosti, protože se hlásí další lidé s nabídkou podpory, včetně lékařů a učitelů. Zásadní je pro nás vědomí, že Olomouc není jen historické centrum města, ale převaha lidí na sídlištích a v okrajových částech města.

Jak tedy nyní vnímáte šance liberální části politického spektra v komunálních volbách?

Stále velmi dobře! Za čtyři roky aktivní práce v zastupitelské opozici jsme se výborně zorientovali a jistěže teď chceme být v městské vládě, z opozice toho moc ovlivnit nemůžete. Náš koaliční potenciál je vysoký a my jsme otevření všem možnostem, ve kterých budeme moci realizovat náš program. Pro jistotu zdůrazním, že vládnout určitě nechceme s SPD, komunisty a dalšími extrémistickými stranami. Mě osobně vždy posiluje setkávání se starosty a starostkami v menších sídlech Olomouckého kraje. Téměř nikdy nemluví o politické příslušnosti svých rad a zastupitelstev. Vždy popisují problém a hledají jednoduché a přímé řešení, vstřícné pro lidi. STAN má tento přístup ve své DNA a já věřím, že se budeme umět stejně chovat i ve stotisícovém městě.

V kuloárech zaznívá, že je po volbách už „předdomluvená“ koalice ODS, ANO a STAN. Můžete se k tomu vyjádřit?

O takové koalici žádné informace nemám.

Kdo je teď nositelem vize Olomouce, řekněme na dalších deset let? Má Olomouc vůbec nějakou?

Poctivě chodím na všemožné semináři o vizích a koncepcích, ty v Olomouci máme, vázne ale jejich realizace. Výzkumy ovšem říkají, že většina obyvatel Olomouce je ve svém městě spokojena. Vizi nutně musíme spojit s mladými lidmi. Přitom právě ti nám z Olomouce odcházejí, ze svého univerzitního pracoviště to pozoruji neustále. Pojďme tedy dostat do rovnováhy výhody klidného historického města a dynamiku udržitelných řešení pro budoucnost.

Co máte konkrétně na mysli?

Lidi nejvíc trápí řešení dopravy v Olomouci, ozeleňování ulic a přechod města na obnovitelné zdroje. Je ale třeba pozitivně motivovat. Hledáme cesty, jak zatraktivnit užívání MHD, aby ji lidé preferovali před osobními automobily při dopravě po městě. Parkování na sídlištích by měly pomoci odhlehčené parkovací domy. Zlevníme jízdné v MHD. Chceme stavět síť bezpečných cyklostezek a stezek pro chodce, aby se každý mohl po Olomouci pohybovat, jak potřebuje. Sama mám tři děti, moje velké osobní téma je bezpečná cesta do školy ideálně tak, aby ji brzy mohlo dítě zvládnout samo a nic ho neohrožovalo. Budeme rozhodně podporovat více zeleně v ulicích a přechod města na obnovitelné zdroje. To nám zlevní chod města a pomůže snížit jeho zadlužení.

Vlastimil Blaťák