Jura jako Schillerová: Jezdí autem bez pásu, a chlubí se tím

Prostějovský primátor František Jura chtěl svým voličům popřát příjemný pracovní týden a šťastný návrat, sám si na selfie fotografii ale zapomněl zapnout na dálnici bezpečností pás. Podobně se nedávno vyznamenali také bývalá ministryně Schillerová nebo ministr Válek.

Přání šťastného návratu působí v kontextu fotografie poměrně ironicky. S podobným problémem bojovala v nedávné minulosti celá řada politiků, jmenovitě ministr Vlastimil Válek, bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, nebo někdejší ministryně financí Alena Schilelrová – ti všichni jezdili v autě nepřipoutaní. Nyní jejich řady rozšířil prostějovský primátor.

Popřál lidem „šťastný návrat“ a nebyl připoután
Foto: Facebook Františka Jury

Jura sice vůz, ve kterém si pořídil selfie, neřídil, podle fotografie prokazatelně sedí na zadním sedadle, avšak podle pohledu ze zadního okna ale auto jednoznačně jede po dálnici. V příspěvku, který zveřejnil na svém soukromém facebooku, ještě popřál lidem „šťastný návrat“.

Totožný problém na zadním sedadle řešila i ministryně Maláčová, zákon ale jasně říká, že cestující je povinen připoutat se bezpečnostním pásem, pokud je jím sedadlo vybaveno a kdo to neudělá, může dostat pokutu až 2000 korun.

Nepřipoutaný dospělý člověk na zadním sedadle je doslova časovanou bombou. Potvrzuje to i takzvaný saňový crashtest, kdy v povolené padesátikilometrové rychlosti řidič prudce zabrzdil.

Vlastimil Blaťák