Zimák musí na novou sezónu dostat „elastické mantinely“. Okolo výběrka na dodavatele je ale živo

Tzv. elastické mantinely vyžaduje pro všechny profesionální soutěže od příštího ročníku hokejová extraliga. Výměna hrazení tedy čeká během léta i Olomouc, výběrové řízení na dodavatele ale provázejí nejasnosti. Jedna z nabízejících firem ale označuje vypsanou zakázku jako předem připravenou pro konkrétního zájemce, a hrozí radnici Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže.

Nutnost tzv. flexibilních mantinelů vyplývá z licenčního řádu pro účast v Extralize ledního hokeje a již v současné době jsou povinné nejpozději ke dni 1. srpna 2022 pro účast v extralize. Účastníci extraligy si před několika lety v rámci Asociace profesionálních klubů ledního hokeje odsouhlasili, že vzhledem k zásadnímu přínosu pro bezpečnost hráčů budou od sezóny 2022/23 povinné i v nejvyšší soutěži. „Pokud nedojde ke změně, povinnost flexibilních mantinelů by od příští sezóny měla být zakotvena v licenčním řádu. Do současné doby flexibilní mantinely povinné nebyly. Výměnu mantinelů zpravidla financují vlastníci zimních stadiónů, což jsou ve většině případů města, kluby se na ní případně spolupodílejí. ČSLH profesionální kluby nefinancuje, veškeré prostředky směřují do výchovy mládeže a na reprezentace,“ uvedl na dotaz Hanáckých novinek tiskový mluvčí hokejového svazu Zdeněk Zikmund.

Nejasnosti ohledně výběrového řízení. Předem připravená zakázka?

V České republice v současnosti existují dvě (Hokej-sport, REMOV Sport jako výrobci, a dále společnost RAITA jen v zastoupeni pro Českou republiku) firmy, které jsou schopny elastické mantinely dodat. Výběrové řízení na dodavatele, vypsané olomouckou radnicí, však sklidilo bouři nevole ze strany společnosti REMOV Sport s.r.o., které se nelíbí nastavené podmínky. Zakázka, jejíž zadání bylo zveřejněno 14.4.2022 pod názvem „Zimní stadion – mantinely, evidenční číslo 22075“, měla podle stěžovatele od počátku nastaveny „diskriminační nebo neodůvodněné zadávací podmínky, a to především vybraných technických podmínek uvedených v zadávací dokumentaci.“  Především vadila krátká dodací lhůta 21 dní, která podle společnosti REMOV Sport favorizovala firmu, která má mantinely již na skladě, a dále pak o parametry akrylových tabulí a způsob opracování rohů plexiskel 3D frézou. To vše mělo být uzpůsobeno na míru konkrétnímu dodavateli. Podle informací, které mají Hanácké novinky k dispozici, by druhým účastníkem výběrového řízení měla být společnost Hokej-Sport z Hradce Králové.

Koaliční rada zadání po stížnosti částečně upravila. Částečně

V pondělí 25. dubna byla svolána na olomoucké radnici koaliční rada, která se stížností společnosti REMOV Sport zabývala, a v některých bodech jí nakonec částečně vyšla vstříc. Radnice zdvojnásobila původní lhůtu pro dodání z délky 21 dnů na 42, byla doplněna výška ochranných sítí na 8,5 metru, a radnice ve svém Rozhodnutí o námitkách ze dne 26.4. dále výslovně uvedla, že „předmětem plnění veřejné zakázky není dodání hráčských a trestných lavic.“ To samo o sobě je ovšem velmi významným bodem celého příběhu, určujícím pro samotnou cenu zakázky, která je bez střídaček a trestných lavic zjevně vyšší, než by měla být.

Jaká je cena? Pět milionů je bez střídaček moc

Cena zakázky na výměnu mantinelů na olomouckém zimáku je přibližně 5 milionů korun, které musí radnice během léta (vcelku nečekaně poté, co hokejisté s tímto požadavkem během jara dorazili) investovat. Podle Tomáše Dohnala ze společnosti REMOV Sport, ale taková cena neodpovídá realitě, a je o necelý milion vyšší, než by měla být. „V Litvínově na Zimním stadionu Ivana Hlinky byla cena za kompletní realizaci 4,9 milionu, ale včetně střídaček a trestných lavic a dalšího příslušenství. Nedovedu si představit, že by cena zakázky bez tohoto požadavku byla vyšší,“ řekl pro Hanácké novinky Tomáš Dohnal, jednatel společnosti REMOV Sport.

Významným způsobem, jak ještě snížit cenu zakázky, by přitom mohlo být jednoznačné zadání, jak naložit se starými mantinely, to ovšem součástí zadávací dokumentace není. „Možný by byl přesun starých mantinelů, například k vytvoření druhé ledové plochy, stejně tak je možnost, že dodavatelská firma mantinely protiúčtem odkoupí a tím ještě víc sníží cenu zakázky. To ale není součástí zadání, nikdo neví, co se starými mantinely bude,“ uvedl pro HN Dohnal. Ten ve své stížnosti na zadání, které má podle jeho slov favorizovat jednoho dodavatele, v poslední instanci hrozí olomoucké radnici i Úřadem pro hospodářskou soutěž.

Vlastimil Blaťák