Problém s Golemem: Primátor tam chce uprchlické centrum, ale budovu již nelze připojit k plynu

Zchátralá budova bývalé Přírodovědecké fakulty v Hejčíně na Tomkově ulici se chystá pro ukrajinské uprchlíky. Hanáckým novinkám to potvrdil osobně primátor Žbánek, nyní se ale objevil problém, se kterým nikdo nepočítal: plynárna odmítá budovu připojit k plynu. Staré trubky, o nichž nikdo neví, v jakém stavu jsou, vedou pod Valdorfskou školou, a riziko výbuchu je až příliš vysoké.

Veřejnost v uplynulých dnech zaujala podivná aktivita v budově bývalé Přírodovědecké fakulty v Hejčíně, která je v dezolátním stavu a podle mnohých zralá na demolici, uvnitř se ale začaly na popraskané zdi a netěsnící okna montovat nové radiátory. Jak se podařilo zjistit, radnice začala objekt chystat pro nouzové ubytování ukrajinských uprchlíků.

„Obrátila se na nás vláda a kraj, abychom zajistili nouzové ubytování v režimu tří až pěti let pro uprchlíky z Ukrajiny a vybudovali tady centrum, které by mohlo nahradit současnou Tererovu. To je jenom tělocvična pro sto lidí, pro ubytování maximálně na dva tři dny. Krizový štáb určil, že tento objekt by bylo možné přestavět podle nového dotačního titulu. Abychom zjistili, jestli vůbec jsme schopni budovu nabídnout státu, muselo se zjistit, jestli se dají obnovit sítě. Nasadili jsme radiátory, pustila se do nich voda a zjistilo se, že topný systém je funkční,“ uvedl pro Hanácké novinky primátor Miroslav Žbánek (ANO).

ČEZ už na místě zřídil přípojku a doufalo se, že se budovu podaří oživit. Radnice nyní dospěla do stavu zjišťování, z jakých dotačních titulů by se rekonstrukce dala financovat. Státem nastavená částka 40 tisíc na ubytovanou hlavu anebo 120 tisíc na malý být buhožel na rekonstrukci nedostačuje. „Posuzujeme proto i dotační tituly na brownfieldy, protože tento objekt v minulosti do brownfieldů zařazen byl,“ uvedl primátor Žbánek. Rada počítala na základní zprovoznění objektu s částkou 20 milionů korun, v případě rozsáhlejší rekonstrukce by bylo nutno počítat s částkou okolo 50 milionů. Věci ale takto jednoduché nebudou.

Plynárna odmítá budovu zapojit, hrozí exploze
V současnosti probíhá částečná rekonstrukce Golema, na popraskaných stěnách jsou namontovány nové radiátory a montují se tam kuchyňky a sprchy. „Snaha o oživení této zchátralé budovy ale narazila na zcela zásadní problém. A tím problémem je plyn. Staré plynové potrubí vede pod Waldorfskou školou a zapojení Golema by mohlo mít pro školu fatální následky,  a plyn tedy nikdo za stávajícího stavu nezapojí,“ uvedl za Komisi městské části Aleš Vánský (spOLečně).
Není totiž známý stav starého potrubí, při zapojení hrozí nebezpečí výbuchu, a plynárna podle informací, které jsou ode dneška (9. května 2022) k dispozici odmítá plynárna budovu za těchto okolnosti k plynu připojit. Případem se dnes zabývala krizová rada.
Budova Waldorfské školy, pod kterou staré plynové rozvody vedou, byla dokončena v loňském roce, kontrola trubek nebo jejich případná oprava je tak nyní prakticky vyloučena.
Vlastimil Blaťák