TOP 10 projektů, které naštěstí nedopadly

Celá dlouhá řada velkolepých projektů, chystaných v Olomouci naštěstí nedopadla. Buď zhavarovaly na nedostatku dotačních peněz, nebo na prázdné radniční pokladně. Rubriku jsme pojali tentokrát vážně – nevážně.

10. Oklešťkovy koaliční teletubbies pro TV Šlágr

Laďa toho plánoval moc (a ještě o tom bude řeč). Spoustu toho také zrealizoval. Vydal šílenou knihu vizí, a s TV Šlágr měl už podepsanou smlouvu na vysílání svých vlastních koaličních teletubbies. Od realizace bylo upuštěno doslova v poslední chvíli poté, co projekt „Volejte hejtmana“ ani v jednom díle na youtube nepřekročil dvacet shlédnutí. Tak díky Bohu.

9. Protipovodňová opatření na Nových sadech

Povodí Moravy pojalo projekt velkolepě, a v rámci „přírodě blízkých opatření“ (chápe někdo, co ten novotvar znamená?) plánovalo vybudování takové menší přehrady za železničním mostem, aby ochránilo obyvatele této městské čtvrti před padesátiletou vodou. Projekt naštěstí zkrachoval poté, co byly všechny peníze utraceny za projektovou přípravu. Vizualizace výše hovoří za všechno.

8. Holická sahara

Holický les se sázel už asi šestkrát, pokaždé uschnul a zhynul, nyní se sází posedmé, a zhyne zas. Na čerpání dotací je právě proto projekt dokonalý. Přesto se daly na minulém zastupitelstvu moudré hlavy dohromady, a vymyslely projekt Holické sahary. Realizovat se nebude, protože poušť je na místě sama od sebe a nedá se na ni vůbec nic čerpat.

7. Rekonstrukce Moravského divadla

Po úspěšné asanaci hodolanského divadla, jehož nadčasový design je ozdobou této městské čtvrti, rozhodli svého času radní o rekonstrukci budovy Moravského divadla na Horním náměstí ve stejném stylu. Projekt skončil ve fázi příprav, protože nebylo možné ve vlhkých sklepech divadla umístit pár výherních automatů místo parkoviště navíc.

6. Kanál Dunaj – Odra – Labe

Naštěstí nebude. Počítal se splavněním dolního toku řeky Bystřice, napojené u kojeneckého ústavu na řeku Moravu, což by České republice přineslo slávu, prosperitu, a nezávislost na haváriích v Suezském průplavu. Nadějný projekt zůstal ve fázi vizualizací poté, co se Povodí Moravy rozhodlo vybudovat na Nových sadech přehradu, viz výše… Tak škoda.

5. Oklešťkův kosmodrom

Zasvěcení vědí, že to není legrace. Někdejší hejtman skutečně disponoval promyšleným projektem na odpalování kosmických lodí z Libavé, jeho „kniha“ Velké vize v malé knize (vyšla ve slovutném nakladatelství, co normálně dělá leda diáře) sklidila celostátní úspěch. První loď pak měla startovat v roce 2040. Že projekt nedojde naplnění, začalo být patrné po ruské invazi na Ukrajinu, protože Roskosmos odmítá dodávat součástky pro stavbu odpadlovací rampy.

4. Projekt Morávkovy haly

Richard Morávek plánoval na Velkomoravské ulici postavit jako dar městu hokejovou halu jenom proto, aby mohl vedle ní vztyčit v nadživotní velikosti sochu sebe sama, a podnikatele Tesaříka vedle. Nápad zůstat takto v paměti města jako skutečný budovatel a vizionář bohužel narazil na neochotu městské kasy financovat svatbu soch. Vizualizace ale existovaly, a redakci HN se některé podařilo získat – na snímku vidíte vlevo halu, vpravo obě sochy, dole pod sochou se pak Velkému Vizionáři klaní členové olomoucké Okresní hospodářské komory.

3. Tramvaj do Slavonína

Probíhající stavba tramvajové trati do Slavonína je ve skutečnosti jen torzem původního projektu. Trať měla podle původních plánů vést až daleko za Nemilany, nové zastávky se měly jmenovat Hamris a Nemilanská – cihelna. Od záměru bylo upuštěno, protože stavba dál po lukách a polích do nikam by nezpůsobovala obyvatelům Olomouce takové komplikace, čímž projekt pozbyl smyslu.

2. Pisoáry do Filharmonie

Když olomoučtí radní, lační další zmínky v Lonely Planet, tajně stopovali japonské turisty, aby zjistili, co se jim na Olomouci líbí nejvíce, narazili na zvláštní jev: většina turistů si na památku fotila vskutku reprezentativní vstup do Moravské filharmonie s dvoumetrovou cedulí „Toilets“. Příspěvky sbíraly na sítích takové množství lajků, že se radnice rozhodla dotáhnout projekt do konce, aby se ti Japonci mohli ve filharmonii i vychcat. Nadějný projekt, který by jistě za zmínku v Lonely Planet stál, prozatím zhavaroval na tom, že vedoucí památkového odboru Kauerová striktně zakázala kopat do historického zdiva. My chápeme, že jí nejvíc ze všeho leží na srdci blaho Olomouce.

1. Šantovka tower II

Po zdařilých projektech Šantovka tower I a Šantovka tower Ib mělo dojít i na realizaci sesterské věže. Autorem projektu byl respektovaný architekt Kim-Dranc-Arch, který se již v minulosti proslavil stavbou výškových budov s jedinečným nadčasovým designem v severokorejské metropoli. Chtěl tak dát Olomouci právě ten nadčasový design a bla bla bla. Severokorejský režim jej za nepovolené publicistické texty v místním tisku stačil „zmizet“ naštěstí dřív, než do Olomouce vůbec přicestoval…