Test mobilní aplikace: Chytrá Olomouc

Pořídit si alespoň průměrně schopného copywritera nemusí být na škodu – minimálně by třeba dokázal vymyslet název, brand, protože „Chytrá Olomouc“ je naprosto zavádějící název appky, která je ještě navíc úplně zbytečná. Schválně, co byste si pod názvem Chytrá Olomouc představili vy? Seznam středních škol? Veřejných knihoven? Ouha – jde o dopravu a parkování. A vcelku nesmyslně out of topic i o aktuální údajě znečištění ovzduší.

Aplikace vznikla, podle zveřejněné informace, v rámci projektu s názvem Dopravní řídicí ústředna a „přispívá ke zlepšení mobility ve městě, snížení dopravního přetížení a nehodovosti, zlepšení řízení dopravního provozu a eliminuje dopravní zatížení životního prostředí.“

To je tak vágní a neurčité, až jsme na ni byli v redakci zvědaví. Slibovala mnohé! Taková „chytrá Olomouc“, co by to mohlo být? Snad nějaký vzdělávací systém pro obyvatele a návštěvníky, abychom se lépe umístili ve srovnávacích IQ testech?

Chyba lávky. Aplikace je zaměřená na dopravu v Olomouci, a to primárně na plynulost dopravy a na volná místa na parkovištích. A oboje je úplně zbytečné.

Plynulost dopravy: stupeň jedna

Zkuste si sami aplikaci stáhnout, a bavte se. Neustále ukazuje stupeň jedna, i v největších odpoledních špičkách. Na negativní recenzi a vlastně i dotaz uživatele aplikace na stránce google play radnice odpověděla asi tolik, že „Dobrý den, tato data přebíráme od třetí strany a jejich podobu nedokážeme ovlivnit.“ No to je ovšem výhra v loterii. Místo, aby si tvůrci aplikace na třetí stranu došlápli nebo ji vyměnili, se za ni pouze alibisticky schovali. Ž8dná změna k lepšímu od té doby nenastala, poslední aktualizace proběhla léta Páně 2020.

Pakování: naplň městskou kasu!

Pravý důvod pořízení aplikace za veřejné prachy začne být zřejmý v okamžiku, kdy si zoufalý řidič nechá aplikací poradit, kde v Olomouci nejlépe zaparkovat. Ta věc ho totiž ženě výhradně na placená parkoviště, přestože kousek od nabízených lokalit se dá stát třeba klidně i úplně zdarma. Můžete si vybrat mezi Palachovým náměstím, Bea centrem, a Namirem, moc víc tam toho není.

Co s takovou aplikací? Třeba můžete poslat radnici Návrh na zlepšení – kteroužto funkci appka taky nabízí -, komu kompetentnímu se ale váš vzkaz dostane do rukou, o tom tvůrci mlčí.

-red-