Dnes se otevírají hory s poklady. Místo prozradí záblesk zlatého kapradí

Právě dnes, na Velký pátek, se podle dávných legend otvírají poklady, skály a některé kopce. Ukryté skvosty prý prozrazují mihotavé plamínky a světýlka, zlaté kapradí anebo záře, probleskující skalními štěrbinami. Zázračná chvíle nastává na Velký pátek, podle některých dokonce přesně ve tři hodiny odpoledne.

Třetí odpolední má být dána dobou, kdy podle evangelií zemřel Ježíš na kříži. Tehdy se otvírají hory a skály a také rozkvétá zlaté kapradí, dávný spojenec všech pátračů. Legendy ožívají v Erbenově básni Poklad anebo Vrchlického Baladě blanické: Na Veliký pátek při pašijí hlase / vždycky jednou za rok Blaník otvírá se. / Zle je, zle je tomu, čí krok tam se šine, / musí čekat, musí, až rok zase mine.

Kde poklady hledat? Podle legend i v našem kraji

Pozor, hora se podle legend otevře jen poctivému člověku. Pokladů má na našem území ležet spousta. K nejmladším z nich patří u nás na Moravě ruská vojenská pokladna, zakopaná údajně před bitvou u Slavkova v polích poblíž Bučovic. Neměl ji kdo vyzvednout, protože celý pluk u Slavkova padl. V místě, kde je ukrytá, prý na Velký pátek hoří oheň.

Poklad se má nacházet i v Javorníku, tam se ale ve zřícenině hradu dá dostat k pokladu na Květnou neděli. To když se v javornickém kostele čtou pašije, lze dobýt poklad ve zřícenině zdejšího hradu, který podle pověsti nashromáždil zelený rytíř. Střeží ho obrovský zelený had se zlatým klíčem v tlamě. Ten vydá jen tomu , kde beze slova vydrží, aby se mu had obtočil kolem těla a do úst mu přitom klíč předal.

Dalším místem má být Nový hrad u Šumperku. Deset kilometrů severozápadně od města se nalézal údajně největší severomoravský hrad Furchtenberk. V dávných dobách prý také patřil loupeživým rytířům , kteří zde zanechali poklad. Pokud je chce někdo vykopat, tak se musí jednat o spravedlivého člověka a musí tak učinit o půlnoci na Květnou neděli.

-red-