Fotbalová hvězda přesedlala na hokej. Za koho hraje Zdeněk Zlámal?

Před deseti lety vyhrál se Sigmou Superpohár, kariéru fotbalového brankáře už ale pověsil na hřebík. Podle svých slov definitivně. Nyní se Zdeněk Zlámal upsal lednímu hokeji a začal nastupovat za amatérský olomoucký tým Wildcats v soutěži OHSL. „Mám rád pohyb a celkem chci zkoušet něco jiného než jenom fotbalovou bránu,“ říká v rozhovoru pro Hanácké novinky.

Profesionální fotbalovou kariéru jste již ukončil natrvalo?

Ano, profesionální karieru jsem ukončil natrvalo. Chtěl jsem se vrátit do Olomouce, kde chci žít a nikde už necestovat. Dlužil jsem to hlavně rodině.

Prošel jste Itálií, Španělskem, Tureckem, Skotskem. Na kterou tu zemi budete vzpomínat nejraději a proč?

Vzpomínám na všechny země hrozně rád. Byla to velká zkušenost jak po fotbalové, tak po lidské stránce. Nejraději ale vzpomínám na Španělsko. Ve Španělsku jsem se naučil jejich jazyk a celkově jsem pochopil jejich způsob života. Andalusané si z ničeho nedělají hlavu, všechno odkládají na zítra. Slovo maňana tam člověk slyší často. Španělé umějí žít vice v pohodě než třeba češi. Dá se říct, že jsem se tam více naučil užívat život, a sem tam zpomalit životní tempo.

Nyní jste vyměnil kopačky za brusle a hokejku. Co vás táhne do hokeje?

Na to jsem se těšil po kariéře nejvíc, že budu moc dělat sporty, na které jsem v profesionální kariéře neměl čas. Snažím se hrát hokej a ve fotbale mám prioritu, že chci hrát v poli. Chtěl bych se ještě zlepšit v tenise ale třeba golf mě zatím moc nechytl. Uvidíme v budoucnu. Třeba mu přijdu na chuť.

Nastupujete nyní v amatérské lize jako útočník. Je za tím nějaký „syndrom Dominika Haška“, který kdysi šel hrát inline hokej taky do pole?

Jejda to vůbec. Prostě mám rád pohyb a celkem chci zkoušet něco jiného než jenom fotbalovou bránu. Užívám si to moc a doufám, že zdraví mi vydrží a budu moc hrát co nejdéle.

Máte za sebou prvních pár utkání v amatérské lize. Překvapil vás něčím amatérský sport?

Nedá se říct, že by mě něčím překvapil. Než jsem naskočil hrát hokej, tak jsem ho naposledy hrál na rybníku snad v patnácti letech. Takže dá se říct, že jsem v hokejové kariéře úplně na začátku. Baví mě hlavně jak se člověk zlepšuje. U mě snad půjde vidět progres rychle, protože jsem zatím rád, že stojím na bruslích.

Vlastimil Blaťák