Sberbank již uzavřela pobočky, ale slogan říká: Hrdý na splnění velkých snů!

Hrdý na splnění velkých snů – takový je marketingový slogan, vylepený na výlohách olomoucké Sberbank. Kouzlo nechtěného ale zjevně nezabralo na klienty banky, kteří stejně jako na jiných místech v republice utvořili před pobočkou frontu a snaží se zachránit své úspory. Možná pozdě, banka ve 14 hodin zavřela všechny svoje pobočky v Česku.

Lidé se ve velké většině snažili přesunout své peníze do jiné banky, z obavy z následků protiruských sankcí. Mezi lidmi panovala obava, že bance dojde hotovost. Sberbank během pátečního dopoledne nefungovalo elektronické bankovnictví, a klienti byli tedy odkázáni na osobní návštěvu na pobočce. Hlavní nápor se na pobočkách přitom teprve čekal, už na něj ale nedojde – banka ve 14 hodin zavřela všechny své pobočky v České republice. Důvodem k uzavření jsou podle prohlášení mluvčí banky obavy o bezpečnost na pobočkách.

Sberbank CZ analyzuje stávající situaci. Naším hlavním cílem je poskytovat služby a servis našim klientům na úrovni a v rozsahu jako doposud a zajistit co nejlepší fungování banky,“ uvedla ještě dopoledne mluvčí Sberbank Radka Černá. Hlavním akcionářem Sberbank CZ je ve Vídni sídlící Sberbank Europe, dceřiná společnost největšího ruského bankovního domu Sberbank. Česká pobočka, kterou dozoruje Česká národní banka, působí na tuzemském trhu od roku 1993. Do roku 2013 fungovala pod jménem Volksbank. Má 25 poboček a zhruba 120 tisíc klientů. Ruská Sberbank je z více než poloviny vlastněna ministerstvem financí Ruské federace.

Sberbank nekomunikuje, stěžují si klienti

Klienti banky ve frontě před čerstvě zavřenou olomouckou pobočkou hledali jakékoli informace o aktuální situaci, sociální sítě banky ale zatím k nastalé situaci mlčí. Taktéž oficiální web Sberbank CZ je na informace skoupý, poslední „novinkou“ je zpráva o změně v čele právního oddělení banky z konce ledna.

Vlastimil Blaťák