Ruská válečná lodi, jdi do prdele! Olomoučan inicioval tričko, jehož prodej pomůže Ukrajině

Olomoucký právník a pořadatel Námořnického plesu Kamil Andree je iniciátorem nejprve plakátu, později i trika, s dnes již legendární hláškou ukrajinských obránců Zmijího ostrova „Ruská válečná lodi, jdi do prdele“. Triko je nyní již v prodeji, výtěžek půjde na humanitární účely spojené s ukrajinskou krizí.

Třináct ukrajinských vojáků, kteří bránili Zmijí ostrov, vstoupí do dějin. „Toto je ruská válečná loď. Navrhuji vám, abyste složili zbraně a vzdali se. Zabráníte tak krveprolití a zbytečným obětem. Jinak budete bombardováni,“ vyzvali Rusové ukrajinské obránce ostrova o rozloze 0,205 kilometrů čtverečních, na který vznáší nárok také Rumunsko. Odpověď byla stručná, jasná a nekompromisní. „Ruská válečná lodi: Jdi do prdele.“ Všech třináct vojáků vzápětí zemřelo pod ruskou palbou.

Z iniciativy olomouckého právníka Kamila Andree tak vznikl nejdříve návrh na plakát, který chtěl vyvěsit na Námořnickém plese, který v Olomouci tradičně pořádá v Bounty Rock Cafe. „Pak ale známou napadlo triko, další kamarád to dal na facebook a teď řeším výrobu, a jak to lidem dodáme,“ uvedl pro Hanácké novinky Andree.

Triko je možno si zakoupit na tomto odkaze za cenu 390 Kč, vybraná částka bude poskytnuta na speciální účet pro Ukrajinu, který zřídilo ukrajinské velvyslanectví v ČR. Platit je možné buď hotově při vyzvednutí u JUDr. Kamila Andree – Hanácká hratva, z.s. (na adrese Dolní náměstí 22/43, 779 00, Olomouc) – v tomto případě si, prosím, připravte přesnou částku, anebo převodem na účet uvedený v objednávacím rozhraní.

Vlastimil Blaťák