Předvolební Olomouc 3: KDU-ČSL – Hřbitove, hřbitove, zahrado zelená…

Co v Olomouci s KDU-ČSL, to je otázka, která nemá snadnou odpověď. Menší a takzvaně „tradiční“ strana je odedávna spolehlivou součástí hlasovacího soustrojí olomouckých koalic, každý ji potřeboval, což jí vdechalo (občas vcelku umělý) život, i přes zjevnou bezobsažnost. Dnes jí ale totéž život bere, což je do slova a do písmene dokonáno trafikou pro Ladislava Šnevajse ve vedení Hřbitovů. Jako by se tím vytisklo lidovecké parte, RIPovat můžete na sociálních sítích.

Hřbitove, hřbitove, zahrado zelená, do tebe padají nejlepší semena. Tak výběrko na ředitele Hřbitovů vyhrál ten nejvhodnější uchazeč, a Ladislav Šnevajs je až do důchodu zajištěn. I Kristových 33 let po revoluci stále čekám na politika, který se po opuštění radnice uplatní někde jinde, než v městské firmě, a půjde třeba normálně podnikat (ovšem bez přihraných zakázek radnice a rodné partaje).

V Olomouci byl Šnevajs zhruba od třetihor nejvýraznější postavou strany. Stal se jejím zosobněním, na radnici patřil k inventáři, pak ale politická kariéra jednoho dne skončila, a copak se nám nestalo: podle očekávání vyhrál výběrové řízení na ředitele Hřbitovů města Olomouce. Trafika? Možná, říkali to všichni. Oháněli se morálkou a trhali si vlasy. Ale málokdo to řekl nahlas.

Mlč, když jsi podělanej z partnera do koalice, a jediní dva stateční

Oslovil jsem v této věci mnoho (ne všechny) lídrů politických stran. Především ty opoziční. Oháněli jste se koncem politických trafik, a tady jednu podle všeho máte. Jak se k tomu stavíte? Čekal jsem slušný, korektní diplomatický distanc. Něco v tom smyslu, že to jsou přesně ty staré praktiky, které tady v nové současnosti nechceme. Jenže olomoucká politická realita je bohužel ta, že dlouholeté „vztahy“ jsou důležitější, než prazákladní „principy“. Jestli náhodou to není ten důvod, proč se už léta držím stranou všech olomouckých VIPek, a proč mě do salónů šlechty nikdo nedostane ani násilím. Protože ďábel si nebere jen půlku duše.

Výsledek dotazování byl tento: Pouze dva lidé! našli odvahu se vyslovit. Všichni ostatní (nebudu je jmenovat ani citovat, asi je v tuto chvíli taktní jména zamlčet) se kroutili a kroutili, mezi řečí mimo záznam odsoudili Šnevajse až na pekelnou váhu, ale ve vyžádané citaci pro článek pak vyměkli, že si přece nepodělají potenciálního „vlivného“ koaličního partnera.

Ty dva statečné budu citovat v původním znění:

Viktor Tichák za Piráty na facebooku:

Rada města Olomouce na svém jednání 22. listopadu jmenovala do funkce ředitele příspěvkové organizace Hřbitovy města Olomouce radního Ladislava Šnevajse z KDU-ČSL. Na prosincovém jednání zastupitelstva rezignoval na post člena rady města, nicméně v Zastupitelstvu města Olomouce stále zůstává, a mohl tak mimo jiné spolurozhodovat o rozpočtu instituce, kterou nyní vede. Přestože zákon o obcích tento souběh funkcí nezapovídá, ke střetu zájmů nepochybně dochází. Na úrovni kraje jsou funkce zastupitele a ředitele příspěvkové organizace ze zákona neslučitelné. “Ke jmenování radního došlo i přesto, že nepřesvědčil výběrovou komisi. Mezi členy čtyřčlenné komise byl přitom kromě mé osoby i primátor, náměstek Bačák a náměstek pro majetkoprávní záležitosti Pelikán, který je členem stejné politické strany jako nový ředitel hřbitovů,” říká pirátský zastupitel Viktor Tichák. V instituci, v níž pracuje celkem cca 17 interních zaměstnanců, přitom působí i manželka nového ředitele. “Celý proces působí nadmíru netransparentně a spíše jako trafika pro vysloužilého radního. Rádi bychom znali odpovědi na otázku, jak chce ředitel Šnevajs řešit všechny své nynější konflikty zájmů,” doplňuje Viktor Tichák.

Robert Runták za spOLečně:

V hnutí spOLečně nejsme nadšení z toho, že na post ředitele příspěvkové organizace města Olomouce byl vybrán uchazeč, který je spjat dlouhodobě s olomouckou komunální politikou. Na veřejnost to pak dělá dojem, že tyto posty jsou nachystány jako tzv. trafiky pro dosluhující politiky. Vzhledem k tomu, že tato radniční koalice udělala objektivně hodně pro to, aby se vedení městských firem odpolitizovalo, považujeme tento krok za nešťastný. Bohužel se do výběrového řízení přihlásili pouze čtyři zájemci, z nichž jeden byl navíc pro formální nedostatky vyřazen. Tato skutečnost byla v ostrém kontrastu s výběrovými řízeními na posty ředitelů například Technických služeb nebo Dopravního podniku města Olomouce, kam se v nedávné době hlásilo až téměř 30 zájemců. Navrhovali jsme proto vypsané výběrové řízení zrušit a vyhlásit ho znovu, aby se dal ven jasný signál, že opravdu stojíme o co nejlepší uchazeče. To se ovšem nestalo. Výběrová komise tedy vybírala ze tří uchazečů, avšak neshodla se nakonec na žádném. Rozhodovala tedy následně rada města, která vybrala Ladislava Šnevajse. Toto respektujeme a přejeme si, aby městská firma pod jeho vedením fungovala co nejlépe. Smíšené pocity na naší straně však zůstávají,“ napsal Robert Runták ze spOLečně.

Co ostatní? Nic. V tom to celé je. Až budou pak před volbami naráz mluvit o „změně“, pomyslím si svoje.

Co vlastně v Olomouci KDU nabízí?

Šnevajse sice na pozici náměstka s novou geologickou érou vystřídal Pelikán (tím je pro KDU, jak ji známe, personální otázka vyřešena zhruba do roku 2052), ten je ale čtyři roky tak nevýrazný, jak to jenom lze. A skutečně jsem se snažil vzpomenout si na cokoliv!, čím by strana v Olomouci doopravdy zaujala, s čím bych si ji identifikoval, ale nepřišel jsem na nic. Studoval jsem sociální sítě jak Pelikána, tak i olomoucké KDU asi rok zpátky, ale nedozvěděl jsem se nic o programu, o nějakých prioritách, o jakékoli vizi (vesměs je to jen nestrukturované, amatérsky sdílené info o tom, co dělá radnice jako celek, a sem tam článek, že do Olomouce dorazilo světlo betlémské). Co s tou stranou? Hřbitove, hřbitove, zahrado zelená.

V tom kontextu se nakonec jeví nastolený kurs Šnevajsova nového zaměstnání jako příznačný. Ani ne tak pro něj osobně, jako spíš pro celou stranu, která na lokální úrovni není schopna cokoli vyprodukovat, neumí nic nabídnout, do koalic se bere před volbami (i po volbách) jen pro ta jistá čtyři procenta, a kvůli nim si přece „nepoděláme vlivného partnera“. Jinak je ta strana mrtvá, a vlastně je to strašlivá škoda – protože křesťanský rozměr chybí zdejší politice jako sůl.

Hřbitove, hřbitove,
zahrado zelená
do tebe padají
nejdražží semena

Padají, padají
červi je žerou,
že se ty mrtvoly
na to nevyserou… (Egon Bondy)

Vlastimil Blaťák