Chystají se volby děkana Přírodovědecké fakulty. Kubala už prý nechce kandidovat

Volba nového děkana Přírodovědecké fakulty UP se nezadržitelně blíží. Proběhne 15. prosince, do konce listopadu budou zveřejněni kandidáti, kteří o funkci projevili zájem. Podle našich informací se nechystá znovu kandidovat současný děkan PřF Martin Kubala, současně ale mezi kandidáty nemá být nikdo z „opozice“.

Současnému děkanovi Kubalovi končí čtyřleté funkční období příští rok v lednu. „Návrhy na kandidáty lze podle schváleného harmonogramu podávat do 16. listopadu do 12:00, navržení kandidáti mají na vyslovení souhlasu s kandidaturou čas do 30. listopadu do 12:00. Kandidátní listina bude zveřejněna 1. prosince. Na shromáždění akademické obce fakulty 7. prosince budou kandidáti veřejně představeni,“ uvedla Přírodovědecká fakulta ve zveřejněné tiskové zprávě. Nový děkan se funkce ujme 1. února 2022.

V posledních volbách v lednu 2018 se o funkci děkana ucházelo pět osobností, volba tehdy probíhala velmi dramaticky v několika kolech. Podle informací, které Hanácké novinky získaly ze zdrojů blízkých Přírodovědecké fakultě, ale však stávající děkan Martin Kubala nebude ucházet o obhajobu a měl by mezi kandidáty chybět. S jeho končícím funkčním obdobím je spojeno několik kauz, především spor ohledně nového vysokoškolského ústavu CATRIN, ale i obvinění z bossingu. Kubala taktéž podal správní žalobu na svou vlastní univerzitu.

Současně však z nitra Přírodovědecké fakulty prosakuje informace, že se mezi kandidáty nevyskytuje nikdo z fakultní „opozice“, která dlouhodobě nesouhlasí se současným modelem řízení fakulty.

Vlastimil Blaťák