Chápu, že vláda neví, co má dělat, vysmívá se Zuzana Chodilová covidovým nařízením

Sen o otevření nové kavárny se zhmotňuje jen pomalu. Olomoucká kavárnice musela otevření několikrát odložit kvůli pozitivním testům zaměstnanců, to by ale bylo v současné situaci to nejmenší. „Především ta nařízení pro restaurace vůbec nedávají smysl, jsou směšná,“ říká za zavřenými dveřmi rodinného podniku.

„Nerozumím tomu, proč se má člověk při vstupu do kavárny prokazovat a proč my to musíme zákazníky lustrovat, když vlastně nemůžeme kontrolovat, jestli je negativní test skutečně jeho,“ říká Zuzana Chodilová; nařízení vlády jsou podle ní naprosto zcestná. V obchodním centru Šantovka provozuje Black coffee, pobočku hodlají už delší čas otevřít na Masarykově ulici. Vše je připraveno – ale covid zhatil plány, nejenom kvůli pozitivním zaměstnancům. V kavárně nyní nemá kdo sloužit.

Kromě toho poukazuje hned na několik nesmyslností, které aktuální vládní opatření přinášejí. „Jedna věc jsou samotesty, které bychom teoreticky mohli mít u vstupu. Nevím, k čemu. Sama jsem měla covid, a samotest mi vyšel negativní,“ popisuje svoji zkušenost. „Je to jenom vládní alibismus, nic jiného,“ říká.

A kdo bude kontrolovat ty hygieniky?

Restaurace od tohoto týdne na základě vládního nařízení přísněji kontrolují pracovníci hygieny, jestli personál dodržuje všechna platná opatření, a jestli skutečně pouští dovnitř jen hosty, kteří se prokázali jako bezinfekční. Na kontroly už vyrazili – podle webu Krajské hygienická stanice v Olomouci bylo v posledním týdnuz celkem asi 100 kontrol hned 41 věnováno dodržování protiepidemických opatření. „Hygieniky čekám vlastně hned po otevření, až se to povede. Kdo ale bude kontrolovat ty hygieniky, jestli jsou třeba očkovaní?“, ptá se Chodilová. Podle ní je otevřít v tuto dobu novou kavárnu mimořádně těžké. „Chápu, že to musí být pro zákazníky strašlivě nepříjemné,“ uzavírá.

O tom, jak přesně by kontrola ze strany personálu restaurace měla proběhnout, přitom vládní nařízení nic moc konkrétního neříká.Prakticky nelze, než se spolehnout na papírový certifikát očkovaného, nebo na zelenou obrazovku v aplikaci Tečka. Takovým způsobem ale není možné ověřit pravost certifikátu.

Vlastimil Blaťák