Zbytky Liechsteinovy chaty z přírodní rezervace Králický Sněžník už definitivně zmizely

Po původní chatě tu zůstala jako připomínka jen nízká zídka. Ze zbytků Liechtensteinovy chaty, které v chráněném území ležely v troskách od roku 1971, bylo postupně odvezeno více než čtyři sta tun různých hmot – od betonu, přes železo, ocel, sklo, cihly, směsné komunální odpady až po nebezpečné materiály obsahující azbest.

„Konečně se podařilo šetrně zlikvidovat skládku stavebního odpadu, která do národní přírodní rezervace opravdu nepatřila. Abychom zamezili poškození zdejší přírody, používal se pro transport odpadu vrtulník, který přesun veškerého odpadu k odvoznímu místu vzdálenému necelé 2 km zvládl prakticky v řádu hodin. V tomto období také odvezly poslední zbytky vyřezené borovice kleče z hřebene Jeseníků,“ uvedl Petr Šaj z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

„Paradoxem je, že zatímco z české strany Králického Sněžníku jsme ekologickou zátěž odstranili, na polské straně se zřejmě právě jedna taková vyrůstá. Rozdílný přístup k jednomu výjimečnému území je opravdu zarážející a těžko pochopitelný. Příroda hranice nezná a nemá,“ dodal Petr Šaj.

Lichtenštejnova chata na Sněžníku (německý název Liechtensteinschutzhaus nebo Fürst Johann Liechtenstein Schutzhaus) se nacházela v nadmořské výšce 1375 m n. m., na jihovýchodním svahu Králického Sněžníku, a byla vybudována v letech 1906–1912. Její nejlepší časy se datují do období před 2. světovou válkou, pak začala kvůli špatné údržbě chátrat a v roce 1971 byla stržena. Stavba byla začátkem sedmdesátých let zbořena. Po zbourání chaty zbyla na místě skládka suti, která na svou likvidaci čekala padesát let. Až v letošním roce Správa CHKO Jeseníky zorganizovala převoz 400 tun suti z vrcholu hory nejprve vrtulníkem, protože do chráněného území nemůže vjet těžká technika, z místa překládky, které už stojí mimo rezervaci zhruba 1,5 km od místa, kde chata stávala, poté nákladními auty. Odvoz se týká betonu, dřeva, železa i eternitu s azbestem. Likvidace suti měla celkový rozpočet asi 11 miliónů Kč, podílela se na něm také Evropská unie. Z místa, odkud j byla v uplynulých měsících suť odvážena, ochranáři také raději přesadili vzácné rostliny, například jestřábník sněžnický. Ten je místním endemitem a nikde jinde na světě neroste.

-red-