Hrozí další lockdown? Slovensko zavře 24 okresů, čísla na Olomoucku jsou přitom totožná

S podzimem znovu sílící statistiky koronaviru si už v blízkém zahraničí žádají první tvrdá opatření: Slovensko zavře od pondělí 1. listopadu 24 okresů, nejpostiženější Prešovský kraj má přitom v současné době 640 pozitivních případů na sto tisíc obyvatel. Olomoucko nyní ovšem i tato čísla překonává, za posledních 7 dní hlásí 1099 pozitivních na sto tisíc. Hrozí další uzávěra?

Na Slovensku jde od pondělí třetina státu do kanarntény. Zakázány budou hromadné akce, hotely nesmějí ubytovávat turisty, zavřené budou například i posilovny. Situace se na východě Slovenska přitom každým dnem zhoršuje. Během úterního testování přibylo na celém Slovensku více než 4000 nakažených, pozitivních bylo 21,48 procent provedených testů. Oproti tomu Česká republika zaznamenala ve stejný den 6 274 pozitivních testů, při 105 tisících provedených testů ovšem s nižším procentem pozitivních. Olomoucko je přitom v rámci České republiky mezi regionem s aktuálně nejrychleji stoupajícími čísly. Uzávěra se zatím neplánuje.

Opatření se zatím týkají převážně jen škol

„Sledujeme výrazný skok v počtu nakažených. Na základě dohody s ministrem školství a odborníků cílíme na všechna ohniska nákazy, mezi které patří i školy. Testovat se nebudou muset očkované děti nebo ty, které prodělaly onemocnění covid-19,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch s tím, že děti mohou doložit také negativní výsledek antigenního nebo PCR testu provedeného nejdéle 24 hodin / 72 hodin před u poskytovatele zdravotních služeb.

Žáci, kteří se odmítnou testovat, budou mít povinnost nosit ochranu dýchacích cest (od 15 let respirátor), a to po celou dobu v budově školy nebo ve venkovním prostředí, pokud není možné dodržet rozestupy alespoň 1,5 m od ostatních dětí nebo žáků. Cvičit pak budou moci pouze ve venkovních prostorech, přičemž nesmějí použít sprchy, dále nesmí zpívat, pokud nemohou udržet 2 m odstup, musí používat vyčleněné hygienické zařízení a při konzumaci potravin a pokrmů včetně nápojů musí sedět v lavici nebo u stolu a musí dodržovat odstup od ostatních osob 1,5 metru. Výjimkou jsou pak děti s psychickou poruchou nebo vážným zdravotním problémem.

Zaměstnanci školy nebo školní jídelny mohou pobývat na pracovišti pouze za předpokladu, že v termínech od 1. a od 8. listopadu doloží potvrzení o očkování, negativní test, nebo potvrzení o prodělané nemoci, nebo na místě podstoupí antigenní samotest s negativním výsledkem. V opačném případě musí nosit respirátor bez ohledu na vzdálenost od ostatních.

Česko se zatím řídí systémem OTN, opatření jsou celoplošná, zatím necílí na jednotlivé regiony

Česko se zatím řídí takzvaným systémem OTN, což je soubor pravidel pro rozvolnění plošných ochranných opatření pro indiividuální osoby na základě stavu Očkování, negativního Testu nebo prodělané Nemoci. Opatření, která by reagovala na odlišnou situaci v jednotlivých regionech, se narozdíl od Slovenska zatím neplánují.

Od 25. října také došlo k mírnému rozšíření situací, za jakých je nutné používat respirátor. Nově budou při hromadných akcích ve vnitřních prostorech povinné respirátory vždy bez ohledu na počet účastníků. Dosud omezení platilo pro akce od 10 osob výše. Na pracovišti nebude nutné nosit respirátor jen v případě, že zde bude pracovník sám.

Od 1. listopadu navíc dojde ke změně platnosti PCR testů ze 7 dní na 72 hodin, u antigenních testů pak ze 72 hodin na 24. V restauracích, klubech, diskotékách a podobných provozech bude zavedena kontrola dodržování OTN s tím, že provozovatel nesmí umožnit vstup zákazníkovi, který mu OTN neprokáže. Podmínka však neplatí pro prodej jídla s sebou. Specifický systém se pak zavádí v obchodních centrech pro food courty, kdy zákazník musí být schopen prokázat se na místě O-T-N.

Od listopadu také dojde k omezení úhrady preventivního testování obyvatel z veřejného zdravotního pojištění. Nadále bude v dosavadní frekvenci testování – 1x týdně antigenní a 2x měsíčně PCR test – hrazeno pouze osobám do 18 let, rozočkovaným osobám po první dávce vakcíny proti COVID-19 a dále těm, kteří se nemohou očkovat z důvodu kontraindikací.

Vlastimil Blaťák