Najít v Olomouci zubaře? To je doopravdy problém, moc nepomůže ani Komora

Kdo hledá v Olomouci zubaře, přijímajícího nové pacienty, ocitá se v prekérní situaci – v naprosté většině případů totiž narazí na „zavřené dveře“. Problémem je i to, že vlastně neexistuje seznam zubních lékařů, kteří nové pacienty berou, přestože profesní organizace před časem tuto ambici měly.

Lidem, kteří nemají svého zubního lékaře, tak často nezbývá, než navštívit pohotovost ve Fakultní nemocnici, která ale navrch všeho nedávno výrazně změnila pravidla pro ošetření příchozích pacientů. „Od 22:00 do 7:00 ošetřujeme pouze krvácení a úrazy. O víkendu od 22:00 do 7:00 ošetřujeme pouze život ohrožující stavy, úrazy a krvácení,“ informuje na svém webu olomoucká zubní pohotovost. pacient s „běžným“ a život neohrožujícím problémem je tak odkázán na nekonečný maraton shánění zubního lékaře, z nichž většina nové pacienty ale nepřijímá.

Seznamy existují, ale…

Specializovaný server Zubařská pohotovost zveřejňuje na svém webu seznam zubních lékařů z regionu, kteří berou nové pacienty – je ale aktualizovaný naposledy v roce 2019, a podle našeho zjišťování v této věci jsou údaje dávno neplatné. Ani ti zubní lékaři, kteří jsou v seznamu uvedeni, z velké části nové pacienty nepřijímají.

Web s podobným účelem provozuje také Česká stomatologická komora, ta ale v celé Olomouci a okolí uvádí pouze jediného zubního lékaře, který podle jejich informací nové pacienty přijímá, MUDr. Přemysla Jandu – těžko říci, jestli je taková informace kompletní a relevantní.

Cesta k nalezení zubního lékaře tak pro pacienta s problémem může po sérii neúspěšných telefonátů a marného hledání na internetu vést až na zdravotní pojišťovnu, která by mohla pomoci. „Jestliže se klientovi registrujícího zubního lékaře nedaří nalézt nebo ho zvolený lékař odmítne registrovat, pomohou mu kompetentní pracovníci odborů zdravotní péče regionálních poboček VZP,“ informuje například Všeobecná zdravotní pojišťovna. Upozorňuje ale, že někdy „volný“ lékař nemusí být přímo v místě trvalého bydliště pacienta, neboť podle nařízení vlády o místní a časové dostupnosti zdravotních služeb musí být služba zubního lékaře pro pacienta dostupná v rámci dojezdové doby do 35 minut.

Vlastimil Blaťák