Starými a artovými filmy naplnili kino. Chystáme v Telegraphu i festival, říká Jakub Kraus

Mezi stále se rozšiřující nabídkou multiplexů zazářilo letos letní kino v Telegraphu jako kometa; nabídlo divákům klasické a artové filmy, a sklidilo s nimi nebývalý úspěch. Na září plánují dokonce festival, a podle vedoucího dramaturgie kina Jakuba Krause je na co se těšit.

Bude to nultý ročník minifestivalu, začínáme 2. září. Bude zaměřen na filmy o umění, snažíme se těžit z povahy Telegraphu,“ říká Jakub Kraus k nejbližším plánům kina a k chystaném Telegraph Film Festivalu. Tím samozřejmě aktivity stále oblíbenějšího kina nekončí. „V dramaturgii je naší silnou stránkou především napojení na výtvarné umění, protože galerie je logicky hlavním článkem celého Telegraphu. Čeká nás spousta premiér a předpremiér, často v tematických celcích. Spolupracujeme se Goethe Institutem a s Francouzským kulturním institutem. S pozdzimem se ale z prostor, které dnes využíváme jako letní kino, pochopitelně přesuneme dovnitř,“ říká.
Plány zezačátku brzdila pandemie, vynutila si rok zpoždění
Jakub Kraus do Telegraphu nastoupil loni, a společně s Janem Papicou začali rozvíjet koncepci celého kina. Když udeřil covid, zůstal na práci sám. „Na konci roku 2020 bylo jasné, že chceme dvojí dramaturgii kina. Jednak se zaměřením právě na tematické celky, které by se vázaly například k různým výročím, jednak premiéry a předpremiéry nových artových filmů,“říká. Do smělých plánů nicméně zasáhla pandemie. Návštěvnost kina, která postupně začínala vcelku sympaticky růst, musela být kvůli vládním nařízením nahrazena streamováním, s velmi omezenými možnostmi, například i kvůli autorským právům. „Když přišlo na konci května rozvolnění, říkalo se, že po kultuře bude obrovská poptávka. Nebylo to ale úplně tak,“vzpomíná na první dny po konci lockdownu Jakub Kraus. Cestou, kterou se rozhodli vyzkoušet pro přilákání publika, bylo letní kino. Zažilo neočekávaný úspěch.
Po pandemii lidé žádali osvědčené věci
Sázka na klasické filmy se vyplatila. „Máme krásné atrium ve třetím patře s kapacitou kolem padesáti lidí, a všechna promítání měla báječnou atmosféru,“ říká. Známé kultivní tituly dokázaly kino naplnit; program byl v létě zahájen filmem Kouř, následovalo Pulp Fiction a stalo se nejnavštívenějším filmem po rozvolnění.
Na vavřínech se nespí, a produkce kina doufá, že s podzimem bude moci plně realizovat původní myšlenku s dvojí dramaturgií celého kina. Na začátek září tak chystá Telegraph kromě festivalu také třeba premiéru filmu Muž se zaječíma ušima, a mělo by dojít i na zmíněné tematické celky, vztahující se k významným událostem, nebo výročím.
 
Vlastimil Blaťák