Pohnutý 21. srpen v Přerově: Babišova ochranka šla po Vladimíru Hučínovi

Autogramiáda Andreje Babiše, kterou uspořádal na výročí sovětské okupace Československa 21.srpna na náměstí v Přerově, přerostla v potyčku. Babišova ozbrojená ochranka z náměstí nevybáravě vytlačila členy Klubu angažovaných nestraníků i s Vladimírem Hučínem, kteří přišli proti Babišovi pokojně demonstrovat.

„Mezi účastníky autogramiády jsem poznal celou řadu bývalých komunistických kolaborantů – představitelů KSČ, SSM, SNB, StB, Lidových Milicí i armády a Pomocných stráží Veřejné bezpečnosti. Ti všichni si pochvalovali zmrzlinu a bohužel v tomto duchu ovlivňovali i své potomky a přátele,“ svěřil se po skončení incidentu Hučín.

Autogramiáda 21. srpna: Nešťastně zvolené datum?

Babiš měl přitom na svých akcích, naplánovaných na 21. srpna, problémy i jinde. Na Zlínsku Babišovi příznivci akci úplně překazili, v Přerově pak přerostla v menší potyčku. U obchodního centra Galerie Přerov se objevilo několik lidí s transparenty, akce se mimo Hučína zúčastnil například i hudebník Horváth, který se mimo jiné nachází na kandidátce hnutí STAN.

Nepočetné účastníky pokojného protestu nejprve obestoupili členové Antikonfliktního týmu v reflexníxh vestách, a protestující od babišova stánku vytlačili. K Andreji Babišovi se tak Hučín vůbec nedostal. „Okamžitě jsem byl vytlačován policisty se slovy “ pane Hučín, vás k němu nemůžeme pustit, to jistě pochopíte, zkuste to pochopit“, uvedl.

Vojska Varšavské smlouvy překročila hranice Československa 21. srpna před 53 lety. Armáda, která čítala 200 tisíc vojáků, k nám přijela potlačit naději na svobodu a okupovala nás dalších 23 let. Premiér Andrej Babiš je veden jako agent StB a slovenský soud jeho aktivní činnost u tajné policie opakovaně potvrdil.

Vlastimil Blaťák