Děsivé podrobnosti z lomu, v němž utonula dívka: Bylo to selhání učitele?

O případu jedenáctileté dívky, která koncem června nešťastně utonula v lomu mezi Vápennou a Žulovou, vyplouvají na povrch podrobnosti: Mezi jinými má server Hanácké novinky k dispozici informaci přímo z místa, že skupina dětí měla v doprovodu pedagogického pracovníka původně úplně jiný plán a vůbec se neměla jít do zatopeného lomu koupat. Děti ale údajně učitele přemluvily.

Během koupání pak jedenáctiletá žákyně základní školy ve Vápenné zmizela pod hladinou, načež byla přivolána policie. Podle zjištění, které redakce učinila přímo na místě, ale z nepochopitelného důvodu nebyla přivolána záchranná služba.

Hrdinný zásah policisty přišel pozdě

Policista, který dostal hlášení o události v lomu, zřejmě okamžitě pochopil, že jde doslova o vteřiny. Jízdou na hranici rizika přijel k lomu, skočil do vody, po několika minutách nalezl bezvládné tělo dívenky asi dva metry pod hladinou. Holčičku vytáhl a ihned zahájil resuscitaci, která však už bohužel přišla pozdě. Podle svědectví, které se podařilo na místě získat, došlo v kritickém okamžiku k selhání učitele, který měl skupinu dětí na starosti – měl pouze v šoku „pobíhat po břehu a ani se nepokusil o záchrannou akci“.

Holčička byla posléze letecky přepravena do nemocnice, bohužel se ji už zachránit nepodařilo. Policie případ prošetřuje pro podezření ze spáchání přečinu ublížení na zdraví z nedbalosti, sám učitel má být nyní v péči psychologů.

Je koupání v lomech bezpečné? Moc ne

Zatopených lomů, do nichž se chodí lidé v letních měsících koupat, je na Olomoucku bezpočet. Ne vždy jsou ale bezpečné, a případů utonutí v lomech je celá řada, což se velmi často týká i jinak výtečných plavců. Opuštěné lomy byly totiž často zatopeny dešťovou a podzemní vodou po zanechání důlní činnosti, a pod hladinou se tak vyskytují ocelová lana, suť, ale i kmeny stromů, jakož i nebezpečné spodní proudy. Ve velké části lomů je koupání přímo zakázáno, anebo je jen na vlastní nebezpečí.

Vlastimil Blaťák